Franskan plockas nu bort som språkval i Hässleholms kommun.

Franskan plockas nu bort som språkval i Hässleholms kommun. Foto: Genrebild/vectorfusionart - stock.adobe.com

Franskan plockas bort som tillval i grundskolan

"De som läser franska idag kommer att få läsa vidare det"

HÄSSLEHOLM.

Nu följer Hässleholms kommun efter flera andra kommuner och plockar bort franskan som alternativ när eleverna i årskurs sex ska välja språk.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund har tidigare reagerat kraftigt på att kommunerna börjar plocka bort franskan som tillval. Vilket även Martina Engkvist språklärare i Hässleholm gör.

– Jag tycker att det är ett förhastat beslut som tagits utan en noggrann underliggande konsekvensanalys. Detta är något som kommer att ge långsiktiga konsekvenser för elever i Hässleholms kommun. Franskan är ett världsspråk, det femte största i världen. Bara i Europa talas franskan i fem länder. Inom EU är franskan det näst största språket och det är det näst största språket, efter engelskan, som lärs in runt om i världen. Franskan är också ett affärsspråk: det näst största i Europa och det tredje största i världen, säger Martina Engkvist.

Enligt Martina Engkvist så kan politikernas val att lägga ner ett av språken som valmöjlighet för ungdomarna resultera i mer enformiga språkkunskaper i samhället.

– Jag tycker också att det är märkligt att politikerna styr ett så viktigt ämne som moderna språk är på detta sätt, med tanke på det värde rent poängmässigt det ger eleverna slutbetyget i åk 9 samt meritpoäng då man läser vidare i språket på gymnasiet.

Anders Johansson, biträdande rektor årskurs 7-9 på Västerskolan i Hässleholm ser inte heller någon stor nedgång när det gäller antalet elever som väljer just franska som tillvalsspråk på Västerskolan.

– Antalet elever som väljer franska varierar väldigt kraftigt från år till år. Sedan vi tog in spanskan har vi haft ett stort intresse där. De finns ju krav på kommunerna att man ska kunna erbjuda minst två av de tre språken som finns som tillval och då är det nog tyvärr så att en del plockar bort franskan, säger Anders Johansson.

De grundskoleelever som just nu läser franska i Hässleholms kommun kommer dock att få fortsätta läsa franska. Det som införs nu är möjligheten att välja språket.

– Det kommer alltid att vara något av de tre språken som är minst sett till elevantal. Men det är viktigt att tänka på att det varierar över tid och jag är kritisk till att man i Hässleholms kommun fattar ett hastigt beslut om franskan, utan att ta hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna det får för ungdomarnas utbildning, säger Martina Engkvist.

Sedan spanskan kom in som tillvalsspråk i Hässleholms kommun 2013 har man erbjudit samtliga tre språk, tyska, spanska och franska något man nu minskar ner till två alternativ när franskan stryks.

– Kommunen är skyldig att erbjuda minst två språk enligt skollagen. Vi har erbjudet alla tre sedan 2013. Men när vi nu har det ekonomiska läget som vi har i kommunen så har politikerna tagit beslutet att dra in på ett språk. Det är ett rent politiskt initiativ för att försöka sänka kostnaderna. Det kommer ta några år innan man eventuellt kan se några effekter av det. Och hur de här effekterna kommer att se ut rent konkret är också svårt att säga, förklarar Rolf Bengtsson, biträdande förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen.

Publicerad 10 March 2019 00:00