Matilda Ehnberg som är projektsamordnare på Hässleholm Miljö är positivt överraskad över den respons som alla sopmonster inneburit.

Matilda Ehnberg som är projektsamordnare på Hässleholm Miljö är positivt överraskad över den respons som alla sopmonster inneburit. Foto: Privat

Hässleholms sopmonster får sällskap av nytt monster

Pantomen är här för att samla in pant

HÄSSLEHOLM.

Något har saknats bland alla de 16 monster som Hässleholm Miljö skapade för några år sedan. Där har nu 16 blivit 17 och Pantomen är numera också en i sopsamlarmonsterfamiljen.

Av
Paola Nordgren

Ett pantmonster har saknats i familjen och nu hoppas man att Pantomen kan fortsätta hjälpa skolor och förskolor att hitta rätt när det gäller återvinning av burkar och flaskor.

Eftersom Hässleholm Miljö inte själva samlar in burkar och flaskor med pant-märkning fick de vända sig till Pantamera för att se om de ville inleda ett samarbete för att ta fram ett nytt monster med fokus på att samla in så mycket pant hon bara kan.

– Efterhand som Sopsamlarmonstren fått större och större uppmärksamhet har också efterfrågan på ett pantmonster från barn, pedagoger, lärare och föräldrar vuxit. För ett halvår sedan ställde vi därför frågan om ett samarbete till Pantamera eftersom vi själva inte jobbar med just pantburkar i hemmen och de nappade på idén och ville gärna vara med, berättar Matilda Ehnberg som är projektsamordnare på Hässleholm Miljö

Sopsamlarmonstren har sedan de skapades fått stor spridning och används numer av över 300 skolor och förskolor i hela landet och totalt 21 kommuner har numer också ett samarbete med Hässleholm Miljö som ger dem rätt att använda sig av Sopsamlamonstren i sin pedagogiska verksamhet.

–Sedan 2015 när vi började skissa på de här små monstrena så har familjen bara växt. Och det är fantastiskt roligt att de numera används på så många håll i landet.

Publicerad 10 March 2019 00:00