Royne Mercurio ställer ut på Hässleholms kyrka till och med den 3 april.

Royne Mercurio ställer ut på Hässleholms kyrka till och med den 3 april. Foto: Johannes Mercurio

Tänkvärd glädje när Royne Mercurio ställer ut

Hans teckningar och tankar gör succé på sociala medier

HÄSSLEHOLM

. Hässleholmskonstnären Royne Mercurio är grundaren bakom Små små saker Herregud & Co. Just nu ställer han ut sin tänkvärda konst i Hässleholms kyrka.

Av
Pernilla Alsén/ Paola Nordgren

Allt började egentligen med en blogg och lite avkoppling när barnen somnat på kvällarna. Men avkopplingen växte till något större. I fjol skapade han en ny väggkalender med sina små teckningar som gjort succé på sociala medier och bilderna har blivit allt från böcker till kaffemuggar. Och närmare 135 000 människor gillar Herregud & Co på Facebook. På Instagram är följarna just nu uppe i nästan 77 000 stycken. Royne Mercurio, bor numera i Linköping men är just nu på återbesök i hemstaden för en utställning i Hässleholms kyrka.

Tänker du på det, när du ritar, att du når ut till så många?

– Både ja och nej. Jag har inte drabbats av nån prestationsångest med tanke på hur många som följer , men jag kan känna nån form av ansvar och lägger inte ut vad som helst.

Royne Mercurio berättar att han har tre ledord med sig i skapandet.

– Glädje, hopp och eftertanke – något av de tre orden ska en bild innehålla. Så det blir inte så mycket satir, utan lite mer feelgood.

Ett par timmar om dagen uppskattar Mercurio att han lägger på att rita och läsa kommentarer. För många följer och kommenterar det han gör.

– Jag har glädjen att få nästan uteslutande positiva kommentarer. I och med att bilderna är glädjespridande så får jag mycket glädje och värme tillbaka i kommentarerna. Jag blir jätteglad, speciellt när jag ser att det betyder mycket för följarna. En del berättar hur bilderna hjälpt dem genom sorg, det känns stort att få vara med i en sådan process, det gör en ödmjuk. Det är det som är allra roligast, att möta människor och höra hur de upplever bilderna. Det brukar bli hjärtliga och varma möten, berättar Royne Mercurio.

Utställningen går att se i Hässleholm till och med den 3 april.

Publicerad 10 March 2019 00:00