Totalt 37 fotbollsspelare födda -06 provtränade för en plats på Västerskolans MFF-akademi. Inom kort väntar besked om vilka 25 som kommit in.

Totalt 37 fotbollsspelare födda -06 provtränade för en plats på Västerskolans MFF-akademi. Inom kort väntar besked om vilka 25 som kommit in. Foto: Paola Nordgren

Hög kvalitet bland sökande till MFF-akademin

Lockar även många utanför kommunen

HÄSSLEHOLM.

Årets intagning till fotbollsklasserna på Västerskolan och MFF-akademin är i full gång. Den 12 februari och 5 mars väntade provspel för sökande som då fick chansen att visa upp sina fotbollskunskaper för skolans tränare och Malmö FF.

I början av april väntas de sökande sedan få besked om de kommit in på akademin eller inte.

– Det har varit väldigt bra klass på de som sökt. Vi hade något färre sökande i år än i fjol men istället har vi betydligt fler sökande som kommer från orter utanför Hässleholms kommun vilket betyder att man nu även i närområdet utanför Hässleholm börjar få upp ögonen för utbildningen. Det tycker vi är väldigt roligt, berättar Dan Olofsson, ansvarig för akademin på Västerskolan och fotbollstränare för akademins elever.

Inför urvalet har man främst tittat på teknik och spelförståelse men också utvecklingspotential.

– Det är tydligt att de som söker hit är bra fotbollsspelare. I vissa fall skiljer det rent fysiskt och därför är det just fotbollskvaliteten vi studerar. De grupper vi satt ihop tidigare år har varit väldigt bra och precis som Malmö FF vill så ligger de också högt betygsmässigt.

I år hade man totalt 37 sökande varav 25 stycken får en plats i akademin. Och för dessa innebär det tre pass fotbollsträning i veckan på skoltid. Grundidén är att ungdomar ska ges goda möjligheter att kombinera satsningen på att utvecklas som idrottare med en seriös satsning på skolan och att fotbollen också kan motivera ungdomarna att lyckas med sina studier. Sedan en tid tillbaka har man dessutom infört en allmän fotbollsprofil på Västerskolan så för den som inte kommer in på akademin så finns det ändå möjlighet till fotbollsträning på skoltid.

Publicerad 23 March 2019 00:00