Enligt Per Cederholm vet man ännu inga unga Hässleholmsbor som tvingats till denna typen av penningtvätt då dessa brott hamnar direkt under en regional utredning.

Enligt Per Cederholm vet man ännu inga unga Hässleholmsbor som tvingats till denna typen av penningtvätt då dessa brott hamnar direkt under en regional utredning. Foto: Paola Nordgren

Unga tvingas att tvätta pengar genom swish

Kliminella använder ungdomarna som penningmålvakter

HÄSSLEHOLM

. Ett brott som blir allt vanligare bland unga är bedrägerier där kriminella swishar unga personer och sedan låter de ta ut pengarna i bankomaten. På så sätt blir de också medbrottslingar till att tvätta pengar, vilket de inte alltid är medvetna om.

För bara några dagar sedan la polisen i Hässleholm också ut en varning på sin Facebook för att öka uppmärksamheten både bland barn och vuxna, om det nya sättet av penningtvätt, där unga luras att begå en brottslig handling i utbyte mot en liten summa.

– Vad vi vet så har vi ännu inga lokala fall där detta skett då dessa brott går direkt till bedrägeriroteln. Men vi lägger ut den här informationen regionalt i förebyggande syfte, berättar kommunpolisområdeschef Per Cederholm.

I bland annat Bromölla har flera fall av just den här typen av brott påträffats och dåvarande kommunpolis Mats Hadartz uppmanar alla föräldrar att ha koll på sina barns konto om det kommer in okända summor med pengar, vilket kan innebära penningtvätt.

Är man också minderårig så är det föräldrarna som kan bli återbetalningsskyldiga för hela beloppet trots att barnet kanske bara fört en liten summa.

Publicerad 25 March 2019 00:00