Ulla Strandberg och Kenneth Bringzén har skapat miljöhållbara odlingsboxar där växtligheten frodas.

Ulla Strandberg och Kenneth Bringzén har skapat miljöhållbara odlingsboxar där växtligheten frodas. Foto: Privat

Odlingsentusiaster sår ett frö på Vannaröd – startar pilotprojekt med gröna boxar

Håller längre än vanliga pallkragar

SÖSDALA/BJÄRNUM

. Ulla Strandberg och Kenneth Bringzén har tillsammans skapat en hållbar odlingsbox. Nu placerar de fyra boxar i Vannaröds Slottspark och låter odlingsentusiaster få odla fritt.

– Detta blir första gången som vi ställer ut våra "Greeen boxar" på allmän plats, så det blir lite av ett pilotprojekt. Men när jag såg denna fantastiska plats runt slottet med sin fantastiska örtagård så ställde jag frågan om de ville använda sig av våra boxar. Förhoppningen är att det ska falla väl ut och att vi kan få möjlighet att placera boxar på andra platser också, berättar Ulla Strandberg.

Skillnaden mot en vanlig pallkrage är att dessa boxar är gjorda av träullit som är ett beständigt material och de är dessutom högre vilket gör att Ulla Strandberg och Kenneth Bringzén fyller i botten med halm och torv.

Foto: Privat

– Det gör att dessa boxar håller väldigt länge och eftersom vi fyller botten med annat än jord så håller det en jämnare värme och en bättre fuktighet vilket i sin tur ger en väldigt bra växtkraft och har många miljöeffekter. Eftersom boxarna är högre så är de också lättillgängliga även om man är funktionshindrad eller sitter i rullstol. Odlandet innebär dessutom en gemenskap och boxarna hade passat bra att ställa i till exempel bostadsområde eller liknande.

När Ulla Strandberg och Kenneth Bringzén nu placerat boxarna vid slottet så kommer de som ansvarar för örtagården också att få fria händer att plantera vad de tycker passar i boxarna.

– Ja, den 6 april kommer de att vara på plats för att sätta fröer vad det blir för fröer får vi se då men då är allmänheten också välkomna. Dessutom kommer vi att ha en liten föreläsning om pilotprojektet som vi kommer att besöka här framöver med jämna mellanrum.

Publicerad 26 March 2019 00:00