På byskolan i Visseltofta går just nu bara tio elever. Därför har nu Osby kommun beslutat att skolan ska stängas.

På byskolan i Visseltofta går just nu bara tio elever. Därför har nu Osby kommun beslutat att skolan ska stängas. Foto: Genrebild/Scanpix Denmark

Föräldrar kämpar för Visseltofta skola

Barn- och utbildningsnämnden vill stänga byskolan

OSBY.

Vid Barn- och utbildningsnämndens senaste möte togs beslutet att skolan i Visseltofta nu stängs ner. Anledningen är att det går för få barn på skolan.

Av
Paola Nordgren

Till höstterminen drar igång beräknar man att det kommer att finnas färre än tio barn totalt på de fyra årskurser som går på skolan, rapporterar SVT.

Kravet för skolan skulle kunna leva kvar är att det tillkommer fler elever om minst 30 stycken. Som det ser ut idag kostar skolan för mycket att driva i förhållande till antalet elever. Dessa utgifter innebär 1,5 miljoner, något man nu vill spara in på.

– Det är sorgligt för bygden. Jag hoppas att de tänker igenom beslutet, för skolan är hjärtat i byn. I en liten skola får man bra självförtroende. Alla känner alla, det är ingen mobbning och inget bråk, säger Joakim Gullberg, förälder till kanalen.

Beslutet är dock redan taget i nämnden och det som återstår nu är ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.

-Det är ett jättetråkigt beslut, men i dag finns inte de pedagogiska förutsättningarna att ha kvar Visseltoftaskolan. Det har varit svårt att rekrytera behöriga lärare och barnen behöver fler kamrater, säger Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Publicerad 13 April 2019 00:00