Linda Kinnby har åkt från Stockholm för att få hjälp med att finputsa innehållet i sin debutbok.

Linda Kinnby har åkt från Stockholm för att få hjälp med att finputsa innehållet i sin debutbok. Foto: Paola Nordgren

Författaren hjälper andra författare

Leif ser till att böckerna blir så bra de bara kan

HÄSSLEHOLM.

Leif B Frid från Finja har sedan 2005 förutom att skriva själv också hjälpt en rad skånska författare att ge ut sina böcker. Nu utökar han området och jobbar just nu med en blivande författare från Bålsta som spenderade en dag i Skräddarehuset i Hässleholm tillsammans med Leif B Frid för att gå igenom sin bok innan utgivning.

– Jag har en vän som tidigare tagit hjälp av Leif och som tipsade mig om honom. Så jag tog tåget ner för att vara här en dag och få hjälp med att gå igenom boken, berättar den blivande författaren Linda Kinnby som hoppas kunna ge ut sin debutbok i sommar.

Innan dess ville hon dock låta någon annan gå igenom texterna och få någon annans perspektiv på innehållet. Leif B Frid är ärlig i sin bedömning men lägger sig inte i hur innehållet ser ut utan endast att det finns ett flöde i texten och att han får svar på de frågor som läsaren förmodligen också skulle ställa sig. Författarna brukar vanligtvis mötas upp hemma hos Leif B Frid men för att underlätta dagens möte bokade de in sig i ett av Hembygdsparkens hus.

– Detta får husera som skrivarverkstad för att förenkla för de författare som kommer med tåg till Hässleholm. Det är första gången jag jobbar med någon som kommer så långväga men det fungerar bra och jag tycker också det fysiska mötet är viktigt i arbetet med att bearbeta böckerna jag jobbar med, förklarar Leif B Frid.

I ett 80-tal böcker har han bidragit med sina språkkunskaper hittills och den siffran stiger hela tiden. Just nu jobbar han med att gå igenom fyra författares verk av olika karaktär.

– Jag jobbar med alla sorters böcker. Linda Kinnbys bok är till exempel en självhjälpsbok om olika sätt att bearbeta ett dödsfall i familjen. Mitt jobb är att det blir en behaglig resa för läsaren och att formuleringarna flyter på och vårt arbete tillsammans får lov att ta tid. Det viktiga är att det blir bra. Det här jobbet innebär en rad spännande möten, alla med ett gemensamt mål, att ge ut en bok och det är fantastiskt att få vara med på resan, säger Leif B Frid.

Publicerad 25 April 2019 00:00