Positiva siffror för Hässleholm. Antalet misshandelsbrott sjunker.

Positiva siffror för Hässleholm. Antalet misshandelsbrott sjunker. Foto: Paola Nordgren/Wikimedia.commons

En ökning av misshandelsbrott i Kristianstad och Bromölla – Hässleholm går dock neråt

"Vi har arbetat mycket med att synas mer"

HÄSSLEHOLM.

Bara under årets första kvartal så ökade antalet misshandelsfall markant just i Bromölla. Totalt anmäldes 38 misshandelsbrott, vilket är en ökning med åtta fall jämfört med samma period i fjol och dessutom en dubblering sedan 2006. Däremot sjönk siffrorna i Hässleholm.

– Vi vet att vi har många ungdomar ute som rör sig på byn och att det skapat en viss oro. Därför har vi också haft en ökad synlig närvaro i byn och ett tydligare samarbete med skolor och andra myndigheter. Så just varför den senaste statistiken visar dessa siffror är svårt att svara på. Bryter man ner siffrorna är det nämligen ingen ökning i statistiken för misshandelsbrott i åldrarna 15-17 år, berättar kommunpolis i Bromölla, Max Staude.

Man ser däremot en ökning både bland de yngre åldrarna men också bland de som är över 18.

– Vi kommer självklart att följa utvecklingen och se över vad det kan bero på. Uppgången skulle kunna bero på att man blivit mer benägen att anmäla brott men som sagt så vet vet vi inte just nu varför just dessa siffror ökat.

Kristianstads kommun ökar också. Från 140 fall till 175 anmälda misshandelsbrott under den aktuella perioden.

För Hässleholms del ser det däremot ut precis tvärt om. Istället för att öka har siffrorna sjunkit från 99 misshandelsbrott i fjol till 87 anmälda misshandelsfall under samma tidsperiod i år.

– Det är väldigt positiva siffror. Något jag tror har gett effekt är att vi arbetet mer med synlighet på de platser där sådant här sker. samtidigt är det relativt små siffror och i dagsläget är våld i offentliga miljöer inte ett stort problem, säger Pär Cederholm, kommunpolischef i Hässleholms kommun.

Man har dock tidigare haft några fall av misshandlar på offentliga platser som kulturhuset och i anknytning till stationen. Men efter att man satt in åtgärder där har de gärningsmän som huserade på dessa platser också försvunnit därifrån.

– De flesta misshandelsfall sker idag på krogen ofta med alkohol iblandat och där har vi också ett bra samarbete med ordningsvakterna som blir vår förlängda arm där.

Publicerad 10 May 2019 00:00