Pidde P besökte Silviaskolan som en del i Skåneidrottens rörelsesatsning.

Pidde P besökte Silviaskolan som en del i Skåneidrottens rörelsesatsning. Foto: Paola Nordgren

VIDEO:Silviaskolan satsar på en aktiv skoltid – dansade loss med Pidde P

Skolan en del i Skåneidrottens rörelsesatsning

HÄSSLEHOLM.

Skåneidrottens stora rörelsesatsning i skolorna ska få unga att röra sig mer under skoldagen. Den enda skolan i Hässleholm som än så länge hoppat på projektet är Silviaskolan och som en del i projektet fick skolan också besök av Pidde P som fick hela skolan att gunga.

– Vi vet att fysisk aktivitet är bra. Därför kändes det självklart att hoppa på det här projektet. Dessutom åker många av våra ungdomar väldigt långt för att komma till skolan, vilket gör att de sitter ner väldigt mycket. Därför kändes det extra viktigt att vi får eleverna att röra på sig under skoldagen, berättar Mie Levin, fritidspedagog och ansvarig för projektet på skolan.

På Silviaskolan går barn och ungdomar med hörselnedsättning och upptagningsområdet är stort. Eleverna kommer från 25 olika kommuner och åker ofta över en timme enkel väg för att komma till skolan.

– Den rörelsesatning vi gör innebär bland annat att vi har morgongymnastik två dagar i veckan, vi har rastaktiviteter dagligen där eleverna själva också får vara delaktiga och föreslå aktiviteter och vi har dessutom årskurs 5-6 som håller i rörelselek för förskoleklassen, vilket dessutom bidrar till ett naturligt samarbete, berättar Mie Levin.

Skolans rörelsesatsning inleddes redan för drygt två år sedan där skolan själva satsade på ökad rörelse under skoltiden. Man märkte då också att elevernas vardag efter skolan sällan innehöll rörelse eller träning då skoldagarna är långa för många av eleverna.

Nöjda elever efter konsert med Pidde P.

Nöjda elever efter konsert med Pidde P. Foto: Paola Nordgren

– Våra elever har inte alltid samma förutsättningar till fysisk aktivitet efter skolan och eftersom de bor så utspritt så ses de kanske inte heller naturligt efter skoltid. Det innebär att rörelse i skolan blir ännu viktigare. Att vi nu också får hänga på Skåneidrottens rörelsesatsning är vi väldigt glada för, säger Mie Levin.

Publicerad 13 May 2019 00:00