Många vill vaccinera sig när Fästingbussen kommer på besök.

Många vill vaccinera sig när Fästingbussen kommer på besök. Foto: Pressbild

Fästingbussen på plats i Hässleholm

Fall av TBE ökar i sydöstra Skåne: "Här är röd flagg på kartan"

HÄSSLEHOLM

. En mild vinter gynnar fästingarna och samtidigt har antalet TBE-fall ökat de senaste åren. Nu kommer Fästingbussen till Hässleholm och rådet är att vaccinera sig.

Av
André Kvist/ Paola Nordgren

Sedan 2010 till 2018 har antalet fall av TBE mer än fördubblats, från 174 till 385. I Skåne infaller drygt 11 fall varje år av den fästingburna virussjukdomen.

TBE yttrar sig som hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. Det är ovanligt men inte okänt med bestående förlamningar och dödsfall.

Som en reaktion har Vaccin Direkt nu utökat sitt arbete med Fästingbussen och för första året kör man i Skåne. Anledningen är att man märkt av en ökning, framförallt i sydöstra området, även Åhus har tillkommit på varningskartan.

Fästingbussen gör sin premiärtur i Hässleholm den 27 maj klockan 10:00-12:15, utanför Coop i Hässleholm.

– Problemet med TBE är att vi inte vet var det dyker upp härnäst, det är nya områden varje år. Det bästa rådet om man ska vistas i naturen är att vaccinera sig, då är det två sprutor för en normalfrisk person, annars är det en tredje som behövs, säger läkare Charlotta Zacharias vid företaget.

Den milda vintern kan innebära ett fästingår likt 2017 då flest TBE-fall registrerades. Oavsett om man ska ta en promenad eller spela golf så finns det anledning att kontrollera kropp och kläder.

– Skyddande kläder, strumpor över långbyxor och kanske stövlar. Fästingar tycker inte om doften av myggstift och inte heller mörka kläder. Samtidigt syns de bättre om man har ljusa kläder, säger Charlotta.

Duscha efter en tur i skogen och skaka av kläderna är goda råd man kan göra. Har man barn så är det viktigt att göra en kroppskontroll som även inbegriper hårbotten. Skulle en fästing ha satt sig fast så använd ett verktyg som pincett eller fästingborttagare och dra upp den, inte vrida. Använd inte heller medel som kan göra att fästingen spyr, då finns det risk för borrelia.

Finns det något djur man kan ha i sin närhet som äter fästingar?

– Det finns en del insekter som äter fästingar som skogsmyror, men jag rekommenderar inte att man har en myrstack i trädgården, säger Charlotta Zacharias småskrattandes.

Källa: Folkhäslomyndigheten.

Fakta

TBE (Tick Borne Encephalitis)

TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Sjukdomen blev anmälningspliktig den 1:a juli 2004.

De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och, i ovanliga fall, bestående förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är sällsynta.

Publicerad 23 May 2019 00:00