Bland annat nätpytonormar hölls i små burar. En giftig orm förvarades dessutom i en plastlåda utan lås.

Bland annat nätpytonormar hölls i små burar. En giftig orm förvarades dessutom i en plastlåda utan lås. Foto: Wikimedia.commons

Ormägare höll ett tiotal ormar instängda i små burar

Länsstyrelsen kräver nu att mannen löser situationen snarast

HÄSSLEHOLM.

En ormägare i Hässleholms kommun döms nu till föreläggande, då Länsstyrelsen vid ett besök gjorde bedömningen att mannen inte skötte ormarna enligt de krav och regler som finns.

Av
Paola Nordgren

Redan 2017 gjorde Länsstyrelsen ett besök hos mannen. Då upptäckte man brister i skötseln av flera kaniner och höns. Djuren saknade då tillgång till foder och det var smutsigt i burarna.

När man i år gjorde en ny oanmäld kontroll efter att ha fått in en anmälan mot mannens djurhållning så upptäckte man att mannen hade över tio stycken ormar och inte fyra som man tidigare fått uppgifter om. Vid kontroll av ormarna konstaterade Länsstyrelsen att ormar hölls i för små utrymmen, att det till vissa ormar saknades tillräckligt stora gömställen och vattenbad, att en orm hölls på olämpligt underlag och att en orm saknade värme- och ljuskälla. Det noterades även att du höll en giftig orm i en plastlåda med lock utan lås och att en orm var drabbad av kvalster.

En vän till mannen hörde enligt anmälan sedan av sig och berättade då att det höll på att byggas större terrarier till ormarna och att ormen med kvalster mådde bättre. Mannen lovade höra av sig när detta var klart, dock senast den 5 maj, vilket inte gjorts.

Länsstyrelsen belägger därför mannen med ett föreläggande om att åtgärda samtliga brister snarast, dock senast inom två veckor.

Publicerad 04 June 2019 00:00