Under totalt 40 veckor får eleverna lära sig allt de behöver av Peter Duljan för att bli yrkesförare.

Under totalt 40 veckor får eleverna lära sig allt de behöver av Peter Duljan för att bli yrkesförare. Foto: Paola Nordgren

Stort behov av yrkesförare – utbildning ska lätta på trycket

"Jag får dagligen samtal från åkerier som är i akut förarbrist"

KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM.

Ett samarbete mellan Flexvux i Hässleholm och VFG i Kristianstad ser nu till att utbilda så många yrkesförare det bara går. Bristen på utbildade yrkesförare är nämligen rekordstort. Bara de kommande tio åren räknar man med att det kommer att behövas runt 50 000 nya yrkesförare.

– Hela Sverige har brist på yrkesförare så det är inte bara här. Men det ringer åkerier dagligen till oss för att höra om vi har några chaufförer färdigutbildade, berättar Peter Dujlan instruktör och lärare för yrkesförarutbildningen i Kristianstad.

Bristen av chaufförer finns både inom transport och inom bussbranschen, vilket gör man även utbildar busschaufförer i Kristianstad i samarbete med Flexvux i Hässleholm.

– Att vi förlagt utbildningen i Kristianstad och inte i Hässleholm är egentligen endast av praktiska skäl och här fanns plats. Nu inviger vi dessutom våra nya lokaler vägg i vägg med GDL, vilket gör att vi också har närkontakt med åkerierna, vilket vi tror är positivt.

Dessutom hoppas man att fler får upp intresset för den ettåriga vuxenutbildningen för att kunna täcka efterfrågan på chaufförer i framtiden.

– I år har vi 16 stycken som går utbildningen och som är klara lagom till jul. Därefter är det i stort sett garanterat att de får jobb. För många kanske de bara ser en lastbil på vägen men detta är faktiskt ett framtidsyrke som växer. I takt med att näthandeln ökar, så ökar också transporterna och då järnvägarna är fulla så behövs fler transporter vilket i sin tur innebär fler yrkesförare, säger Peter Dujlan.

Instruktör och lärare Peter Duljan hoppas att fler ska få upp ögonen för yrkesförarjobbet.

Instruktör och lärare Peter Duljan hoppas att fler ska få upp ögonen för yrkesförarjobbet. Foto: Paola Nordgren

Jonna Fransila, Aurora Hansson och Sanne Persson går alla tre just nu och läser till yrkesförare och ser fram emot att få börja jobba på riktigt.

– Det är klart att det spelar in att det är lätt att få jobb när man valde utbildningen. Samtidigt så har lastbilschaufför allt varit lite av ett drömjobb för mig och både min pappa och sambo kör lastbil, berättar Sanne Persson.

Jonna Fransila och Aurora Hansson håller med.

– Dessutom är det en bred utbildning då vi även får utbildning i truck och hjullastare bland annat.

Publicerad 06 June 2019 00:00