Den första miljövänliga lekplatsen i landet kommer snart att finnas i Venaparken i Hässleholm.

Den första miljövänliga lekplatsen i landet kommer snart att finnas i Venaparken i Hässleholm. Foto: Hässleholms kommun

Hässleholm får miljövänlig lekplats – först i landet

Byggs upp av återvunnet plast

HÄSSLEHOLM.

När Hässleholm renoverar lekplatsen i Venaparken, så kommer man också att ta hänsyn till miljön. Det innebär att Hässleholm blir först i landet med en miljövänlig lekplats.

Av
Paola Nordgren

När man bygger upp den nya lekplatsen så kommer man bland annat att använda sig av lekredskap som är tillverkade av återvunnen plast, fallunderlaget kommer att vara av kork och det kommer att bli möjligt att källsortera sitt avfall på plats direkt på lekplatsen, tack vare Hässleholms egna sopmonster som sedan några år tillbaka underlättat sopsorteringen för många av kommunens förskolor och skolor.

Man planerar inför den nya lekplatsen att bygga en större lekbåt med olika klätterfunktioner, en kombinationslek för de allra minsta, gungställning, kompisgunga, hängmattor, tillgänglighetsanpassad sandlåda med bakbord i olika höjd samt en hinderbana, allt i den miljövänliga plasten.

Korken (Corkeen) som man kommer att lägga på marken innebär att Venaparken blir den andra lekplatsen i hela Sverige där materialet använts som underlag.

– Lekplatsen kommer att stå färdig i början av juli, berättar Christer Söderling, parkförvaltare.

Publicerad 13 June 2019 00:00