kommunpolis i Hässleholm, Veronica Gustafsson ansvarar för projektet i kommunen.

kommunpolis i Hässleholm, Veronica Gustafsson ansvarar för projektet i kommunen. Foto: Paola Nordgren

Fler vaksamma hjälper polisen

Hundklubbar och körskolor samarbetar med polisen

HÄSSLEHOLM/ÖSTRA GÖINGE.

Projekt Vaksam har nu varit igång lite mer än ett halvår och kommunpolis i Hässleholm, Veronica Gustafsson tillsammans med kommunpolis i Osby och Östra Göinge, Rolf Paimensalo ser positivt på projektet.

–Peppar, peppar så har vi inte haft så mycket inbrott i området, det har räddat oss också. Samtidigt har vi haft en bra dialog med brukshundsklubbar och trafikskolor som är de verksamheter vi har ett samarbete med, berättar Rolf Paimensalo.

Tack vare ett lugnt halvår har man i Osby och Östra Göinge inte behövt be verksamheterna om att lägga om sina rutter för att hålla ett vakande öga i området, vilket projektet går ut på.

– Det är ju positivt både för oss och för allmänheten att vi haft några lugna månader. Nu väntar ju dock ett sommarlov så vi får väl se hur det blir här framöver. I övriga område där man infört projektet så har man endast fokuserat på inbrott men vi har även lagt till skadegörelse som en punkt att bevaka. Ju fler ögon vi har desto bättre i det förebyggande arbetet också.

I Hässleholm har man dock använt sig av projekt Vaksam vid några tillfälle, där involverade verksamheter har fått bidra med fler ögon för att förhindra brott.

Projektet startade för några år sedan först i Tyresö, där brukshundsklubbar och körskolor la sina lektioner och promenader i område som tidigare utsatts för inbrott, vilket gjorde att fler kunde vaka över området och informera om man såg något som inte såg helt normalt ut. Konceptet har sedan tagits efter av Sjöbo, Ystad, Skurup, Tomelilla och Simrishamn. I vintras var det även Hässleholms, Osbys och Östra Göinges tur att haka på projektet, som i första hand sträcker sig ett år innan en utvärdering ska göras.

– Vi behöver verkligen alla ögon vi kan få och förhoppningen är att detta är ett projekt som kan fortsätta även framöver, säger Rolf Paimensalo.

Publicerad 19 June 2019 00:00