Vaktmästeri, barnomsorg, digital vägledare och kök är bara några av de feriejobb som finns i sommar.

Vaktmästeri, barnomsorg, digital vägledare och kök är bara några av de feriejobb som finns i sommar. Foto: Mostphotos/genrebild

Hässleholms kommun satsar på feriejobb till alla 16-åringar

Totalt 270 ungdomar erbjuds i sommar feriejobb

HÄSSLEHOLM

. Precis som i fjol har kommunens samtliga 16-åringar i Hässleholms kommun även i år erbjudits feriejobb i kommunen. Vilket innebär att det i sommar väntar några veckors jobb inom bland annat barnomsorg, kök eller vaktmästeri.

Som Lokaltidningen tidigare berättat så är en av nyheterna i år att sex ungdomar fått chansen att jobba som digitala vägledare i Stadshuset och på biblioteket.

Nytt för i år är även feriearbeten där ungdomarna lär sig om tobakens skadeverkningar och tobaksförebyggande arbete. Deras uppgift i sommar kommer sedan vara att sprida lärdomarna vidare till andra ungdomar i kommunen. En satsning som genomförs av Socialförvaltningens drog- och brottsförebyggande samordnare i samarbete med Länsstyrelsen, som ett steg i regeringens mål att göra Sverige tobaksfritt till år 2025.

– Vi har några nya idéer varje år och i år är det dessa två vi valt att förnya i år, berättar Kajsa Andersson, personaladministratör på Arbetsmarknadsenheten.

I år erbjöds totalt 270 ungdomar födda 2002 och 2003 feriearbete i kommunens verksamheter.

– Vi har sett att feriearbetena är ett vinnande koncept för att hjälpa kommunens ungdomar att få in en fot i arbetslivet. Samtidigt får vi visa upp och väcka intresse för vår breda kommunala verksamhet. Vi hoppas så klart att ungdomarna sedan vill söka sig tillbaka hit för att jobba. Nästan hälften av alla kommunens anställda som är under 20 år, 118 stycken, har haft ett feriearbete hos oss tidigare, berättar Kajsa Andersson.

Ungdomarna som i sommar fått feriejobb hos kommunen kommer bland annat få prova på att arbeta inom barnomsorg, äldreomsorg, kök och vaktmästeri men också agera skådespelare i tidstypiska kläder på Hovdala. Precis som i fjol kommer några av sommarens ungdomar också att få chansen att utveckla sitt entreprenörskap i projektet”Sommarentreprenörer”.

Publicerad 19 June 2019 00:00