STATISTIK. 90 procent av de svenska tele- och Internetkonsumenterna uppger att de dagligen använder Internet. Foto: Future Imagebank

STATISTIK. 90 procent av de svenska tele- och Internetkonsumenterna uppger att de dagligen använder Internet. Foto: Future Imagebank

Allt färre byter teleoperatör

90 procent av svenskarna använder regelbundet Internet

Av
Ann Lagerwall

MER SÄLLAN. De svenska tele- och Internetkonsumenterna har blivit mindre benägna att byta operatör. Det viktigaste skälet till detta är att man är nöjd med sin nuvarande operatör. Det visar kommunikationsmyndigheten PTS:s årliga konsumentundersökning.  
Att svenskarna redan är flitiga Internet-användare visste vi. Ändå blir det fler och fler som uppger att de använder Internet, i årets konsumentundersökning är det hela 90 procent av de tillfrågade som nyttjar möjligheten.
Hela 75 procent uppger att de använder Internet dagligen, detta att jämföra med förra året då 69 procent uppgav att de använde Internet varje dag. Men allt mer sällan byter de svenska tele- och Internetkonsumenterna alltså operatör.
- Det viktigaste skälet till detta är att man är nöjd med sin nuvarande operatör. Men operatörerna tillämpar också allt oftare avtal som begränsar konsumenternas möjligheter till att byta, förklarar PTS i ett pressmeddelande.

En till tre

Till exempel har det blivit vanligare med längre uppsägningstider av abonnemang, från en månad till tre månader. Enligt kommunikationsmyndigheten PTS kan en minskad rörlighet bland konsumenterna ge negativa effekter på marknaden. Färre operatörsbyten riskerar dock att leda till att bland annat priskonkurrensen minskar och att konsumenter hamnar i avtal med fler inlåsningseffekter.
PTS menar att man i dag små möjligheter att påverka operatörernas användning av allt längre avtal, och kommer att studera dessa problem och föreslå eventuella åtgärder.

Som ett komplement

PTS uppmanar dock även konsumenterna att aktivt jämföra priser mellan tjänster, till exempel genom PTS prisjämförelse Telepriskollen. En annan trend i PTS konsumentundersökning är att 14 procent av befolkningen i dag använder mobilt bredband, antingen som huvudsaklig anslutning eller som komplement.
- Ytterligare 24 procent kan tänka sig att byta från trådbundet bredband till att endast använda bredband. De som endast använder mobilt bredband är 5 procent, konstaterar PTS.

Publicerad 16 January 2008 03:00