Låt inte löftet vara ivägen

KRÖNIKA. Det är den där ?tiden på året igen. Då du tittar ner på din uppsvällda buk och tar en allvarlig funderare på om det inte är dags för det där nyårslöftet att tas på allvar. Det där om att träna mer och skippa de sega råttorna.
Skiftet från ett år? till ett annat har en märklig mental inverkan på många av oss. Det finns egentligen ingen anledning till varför vi inte skulle kunna starta ”vårt nya liv” den 27 april. Det är en dag, precis som alla andra, precis som första januari. Ändå har vi våra nyårslöften och dessa börjar gälla den första dagen på det nya året.
Vi ska börja träna,? äta nyttigare, sluta röka, sluta snusa, bli snällare, bli bättre på att säga nej, bli gladare, mer positiva. Ja, det finns ingen gräns för vilka mål vi sätter upp för oss själva.
Är det här en positiv? grej egentligen? Att sätta extra press och extra stress på oss själva. För mig är det inte det, för det är just i perioder av extra stress och press som jag slutar träna och börjar äta onyttigt. När jag på jobbet har stressade situationer, nog tusan hittar jag en påse godis i närheten av mig. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men nog står den där alltid.
Så därför kommer här? en liten uppmaning till alla er som nu avlagt ett nyårslöfte - skjuta upp det! Se det inte som ett krav utan som en långsiktig målsättning. Inget som är omgärdat av krav och måsten som kanske gör att löftet till slut bryts.
Nyårslöften är bra? eftersom de nästan alltid vill få oss att bli en person som mår bättre, vilket i nästan alla fall är en god sak. Men de är också krossande och stressande eftersom det trots allt sätter en påhittat press på oss att göra något som vi redan från början har svårt att ta tag i.
Så låt oss nu? se framåt, mot ett starkare och friskare 2015. Men låt inte löftet vara ett hinder för vad som komma skall.
Och misslyckas du? finns det ingen anledning till att du inte kan starta den 27 mars igen.

Publicerad 05 January 2015 12:00