Uppdragen varierar för arboristen. Här lagar Kristina Lexmüller ett örnbo. Foto: Privat

Uppdragen varierar för arboristen. Här lagar Kristina Lexmüller ett örnbo. Foto: Privat

Kristina bytte labbet mot trädklättring

Av
Markus Celander

NY KARRIÄR. När Kristina Lexmüller blev uppsagd från jobbet som biomedicinsk analytiker tvekade hon aldrig att påbörja en ny utbildning – till arborist.
– Jag visste knappt vad det var när jag sökte, säger hon och skrattar.

I 17 år hade hon arbetat på labbet och det hade hon gjort än idag, om det inte vore för att det la ned för några år sedan.
– Det finns gott om jobb för biomedicinska analytiker, men efter alla år ville jag pröva på något helt annat, säger Kristina Lexmüller, 47 år.

Hon hörde om landets enda arboristutbildning på Hvilans yrkeshögskola utanför Åkarp. En arborist är en trädvårdare, som bland annat klättrar högt upp i träd. Varför inte? tänkte Kristina Lexmüller.
– Jag hade ingen erfarenhet av att klättra, men vi testades på intagningsprovet. Vi firade oss ned med linor från ett tio meter högt träd.

Hon har haft egna företaget Embla Träd i ett par år nu och har ganska gott om arbete. Vintertid, när det är glesare mellan uppdragen, extraknäcker hon som biomedicinsk analytiker.
– Jag tjänar mindre som arborist eftersom det inte blir 40 timmar i veckan, men jag mer fritid, större frihet och roligare.

Kristina Lexmüller på jobbet. Foto: Privat

Kristina Lexmüller på jobbet. Foto: Privat

Publicerad 03 January 2016 08:00