Genrefoto: Mostphotos

Genrefoto: Mostphotos

Insänt:

"Lund bekämpar fattigdom till skillnad från Vellinge"

INSÄNT. Föreningen Hjälp tiggare i Lund driver Sveriges sydligaste och Skånes enda åretrunt-härbärge för och med EU-medborgare i utsatthet beläget i Lund och bedriver också samhällsguidning för att hjälpa eu-medborgare i utsatthet till vård, arbete och en bättre situation. Vi stöttar medmänniskor från utsattheten genom att underlätta samhällsinkludering. Nyligen var det den internationella dagen mot fattigdom och Lund ska sträcka på sig. För här får medmänniskor i fattigdom möjligheten att lämna den.

Till skillnad mot hur Vellinge kommun agerat. Att en föreslår nationellt eller lokalt tiggeriförbud bygger på okunskap och grundar sig i antiziganism (rasismen som riktar sig mot romer) - medveten eller omedveten sådan. Precis som myten som sprids om att alla romer som ber om hjälp utnyttjas eller är kriminella på något sätt.

Vi vill tydliggöra att i Lund finns ingen rom från Rumänien som utnyttjas. Vi är överens inom ideell sektor samt med polis och socialförvaltningen. Vi hävdar att här finns inte utrymme för utnyttjande, den sociala tryggheten är för stor helt enkelt. Alla har våra och våra kollegors nummer. Härbärget är öppet varje dag och där finns alltid volontär eller anställd. Och andra organisationer som jobbar i Lund stöttar också.

Desto värre utsatthet desto högre är risken för utnyttjande och med våra gemensamma insatser i Lund har vi minskat utsattheten och låter folk få en chans att komma in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden istället. I Lund har nio personer fått hållbara bostadslösningar och 14 stycken fått jobb. För oss är detta tydligt fakta som visar att dessa är medmänniskor som vill jobba, etablera sig och är stolta över att även deras skattepengar bidrar till ett bättre Sverige - det är kanske något som skattesmitare borde lära sig av?

Vi som arbetar med medmänniskor som den hårda samhällsdebatten riktar sig till att försvåra för tvingas reagera och vi hoppas att även de som förespråkar förbud är öppna för verklighetsbaserad information. Hjälp tiggare i Lund har jobbat dag och natt för att stötta romer från Rumänien som befunnit sig i Lund för att deras mänskliga rättigheter ska respekteras och för att bekämpa lidande och fattigdom. Och det har som sagt fungerat!

Vellinge gör medmänniskor kriminella genom att inte tillåta dem att be sina medmänniskor om den hjälp de behöver men i Lund, här stöttar vi medmänniskor ut ur fattigdom och inkluderar.

Sträck på er politiker, Lundabor men framförallt alla ni som stöttat härbärget genom volontära insatser och gåvor. Det har gjort skillnad. Tack för medmänskligheten, nu ber vi om hjälp att sprida effekterna av den så vi får en verklighetsbaserad debatt.

Härbärge + samhällsguidning = fattigdomsbekämpning här och nu.

Joakim Månsson Bengtsson , Ordförande (HTIL)

Madelaine Jansdotter Wahlström, Driftansvarig härbärge & volontärsamordnare

Paul Dandos, helgjour & vikarierande verksamhetsutvecklare

Publicerad 18 November 2017 08:00