Ju äldre det yngsta barnbarnet är, desto tidigare går mor- eller farföräldern i pension, menar forskaren Linda Kridahl.

Ju äldre det yngsta barnbarnet är, desto tidigare går mor- eller farföräldern i pension, menar forskaren Linda Kridahl. Foto: Mostphotos.com

Ny studie: Personer med barnbarn går tidigare i pension

Forskare har analyserat 58-plussares tendens att sluta arbeta

SVERIGE. Är du mor- eller farförälder med äldre barnbarn är det mycket möjligt du slutar jobba allt tidigare. Det visar en studie som är den första i sitt slag att undersöka framtida pensionärers familjesituation.

Av
Andreas Holm

– Ju äldre det yngsta barnbarnet är, desto tidigare går mor- eller farföräldern i pension. Det är möjligt att mor- och farföräldrar i Sverige drivs av sina egna behov av att ha tid för en givande och ömsesidig relation med barnbarnen. Det blir möjligt först när de har blivit lite äldre, en tolkning som stöds av tidigare forskning, säger Linda Kridahl som är forskare i demografi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I sin avhandling "Retirement timing and grandparenthood: A population-based study on Sweden", har hon gått igenom information om samtliga personer i Sverige som fyllt 58 år någon gång mellan 1993 och 2012. Resultatet visar att fler tenderar att gå i pension tidigt för att få mer tid med sina barnbarn som passerat förskoleåldern.

Samtidigt vill beslutsfattarna i Sverige att vi arbetar allt längre i våra liv.

–Ett mer "barnbarnsvänligt" arbetsliv med mer flexibla arbetstider eller möjlighet att jobba deltid skulle kunna förenkla för mor- och farföräldrar att jobba längre, säger Linda Kridahl.

Publicerad 09 January 2018 07:00