Foto. Mostphotos.com

Trots varningar – försäljning av energidryck ökar

Läkare varnar: Oklart hur drycken påverkar kroppen

SVERIGE. Försäljningen av energidryck i svenska livsmedelsbutiker har under de senaste fyra åren ökat med över 44 procent. Det visar preliminära siffror från branschorganisationen Svenska bryggerier.

Under 2017 såldes drygt 50 miljoner liter energidryck, jämfört med 48 miljoner liter 2016. Sedan 2014 har försäljningen ökat med hela 44 procent.

Dagligvaruhandeln har i dag en frivillig överenskommelse om att inte sälja energidryck till barn under 15 år, men denna överenskommelse efterföljs inte alltid och inom sjukvården varnar man för vilka effekter överkonsumtion av drycken kan ge.

– Energidrycker innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar kroppens alla organ. Inget av det här behöver kroppen, men man tillför ämnen och exakt vad de gör med kroppen vet ingen, säger han och varnar särskilt för risker som kan uppstå om en person med ett medfött hjärtfel dricker energidryck, säger barnläkaren Peter Munkhammar till TT.

Enligt Livsmedelsverket är energidrycker inte farliga "vid en måttlig konsumtion".

Munkhammar anser trots det att drycken inte bör säljas till minderåriga.

– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna, säger han till nyhetsbyrån.

Publicerad 09 January 2018 06:24