Anders Sjölin, chefredaktör på Lokaltidningen.

Anders Sjölin, chefredaktör på Lokaltidningen. Foto: Marek Stefaniak

Fånga nyheter på bild – och tjäna pengar med ny app

SKÅNE. Med appen Byrd kan du tjäna pengar på att hjälpa Lokaltidningen att täcka nyheter. Allt du behöver är en smartphone där du får lokala foto- och videouppdrag.

Av
Marek Stefaniak

– Ett jättebra sätt för oss att komma närmare våra läsare och de händelser som berör dem varje dag, säger Anders Sjölin, chefredaktör för Lokaltidningen.

Byrd är en gratis smartphone-app, där alla kan sälja bilder och videos till medier. Byrds användare kan tjäna pengar genom att ta sig an specifika foto- och videouppdrag från nyhetsmedier eller genom att dela egna bilder och händelser som förtjänar uppmärksamhet.

Appen lanserades förra sommaren i Danmark, där såväl rikstäckande som lokala medier använder sig av tjänsten.

Nu lanseras tjänsten även i Sverige genom Lokaltidningens samarbete med Byrd.

– Våra mest aktiva danska användare har tjänat flera tusen kronor med Byrd hittills. Det är vi säkra på att även våra svenska användare kommer att kunna göra, säger Christian Thiesen, som är en av grundarna av Byrd.

Filosofin bakom Byrd är att lokalinvånarna alltid är i närheten när något händer. Och ofta redan innan händelsen blivit en nyhet.

– För oss blir samarbetet med Byrd ett sätt att ta del av alla de händelser där våra läsare befinner sig. Med 26 skånska veckotidningar har vi en unik spridning och närvaro i Skåne. Men ingen kan vara överallt samtidigt, inte ens vi inom media. Genom Byrd-appen kan vi be lokalinvånarna om hjälp, säger Anders Sjölin.

Var kommer materialet att publiceras?

– Dels i någon av alla våra veckotidningar, dels på lokaltidningen.se där vi erbjuder nyheter från hela Skåne dagligen, säger Anders Sjölin.

– Genom vår app kan läsarna bidra med lokal nyhetsbevakning på ett helt nytt sätt. De får betalt och medierna får det lättare att vara på plats i Skånes alla hörn samtidigt, säger Morten Stephensen, en av grundarna till Byrd.

Så här kommer du igång:

Appen finns redan att ladda ner för alla iPhone-användare, och Androidversionen kommer finnas tillgänglig i början av 2018.

Mer information finns på www.byrd.news

Publicerad 19 January 2018 13:09