Foto. Mostphotos.com

Moderaterna lovar sexfilig motorväg om de vinner valet

Vänsterpartiet: Utbyggnad inte lösningen

SKÅNE. Frågan om att bygga ut E6 till sex filer mellan Vellinge och Helsingborg har länge varit på tapeten. Nu gå moderaterna till val med ett löfte om att utbyggnaden ska bli verklighet om de vinner.

– Om vi får chansen att styra Region Skåne efter valet kommer vi vara en blåslampa på regeringen för att Skåne ska få den infrastruktur som behövs, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd och oppositionsledare, i ett pressmeddelande.

Enligt Sonesson och hans partikamrater är behovet av fler filer på E6 är uppenbart, både för framkomlighetens och säkerhetens skull.

– Det är alldeles för trångt på E6. Kapaciteten räcker inte till och vi ser nu hur det drabbar enskilda skåningar som inte kommer i tid till jobbet eller i värsta fall skadas i trafikolyckor, säger Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition.

I sitt pressmeddelande redovisar Moderaterna 292 inträffade olyckor på sträckan under 2017, vilket motsvarar nästan en olycka per dag sett till en arbetsvecka.

I antalet ingår singelolyckor, krock mellan två eller flera fordon och andra olyckshändelser med fordon som leder till att delar av, eller hela körbanan, stängs av och kraftigt försämrar framkomligheten i trafiken.

Enligt Transportstyrelsens siffror för samma period rör det sig om totalt 109 olyckor, men då är enbart olyckor där någon skadats inräknade.

Moderaterna är inte ensamma om att vilja se en bredare motorväg. I september röstade regionledningen igenom en motion från Sverigedemokraterna om att skriva till regeringen och kräva en utbyggnad av vägen.

Men alla anser inte att mer asfalt är lösningen. Enligt Vänsterpartiet har antalet olyckor inte ökat i samma grad som belastningen på vägen de senaste åren. De redovisar även uppgifter från polis- och räddningstjänst som rapporterar att en stor del av dagens problem med framkomlighet ligger i riskabla förarbeteenden som orsakar olyckor vilka i sin tur blockerar körfält och minskar framkomligheten.

– Vägens största problem idag är framkomligheten på vissa sträckor, vissa tider på dagen. Det finns flera lösningar som kostar betydligt mindre och inte förhöjer risken för ökad trafikering så som en utbyggnad. Vi i Vänsterpartiet vill istället satsa på säkra, smarta vägar och en kollektivtrafik som går att lita på och som är tillgänglig för alla. Det är bättre för miljön och för alla skåningar, säger Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet Skåne.

Vänstern får medhåll av Socialdemokraterna och miljöpartiet, som röstade nej till SDs förslag under hösten.

– De flesta kör bil och vi vill att fler ska åka kollektivt. Då ser vi inget behov att bygga ut E6, sa Socialdemokraternas Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande till Lokaltidningen då.

Publicerad 19 January 2018 04:13