Inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5 000 kr för få en uppkoppling till internet.

Inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5 000 kr för få en uppkoppling till internet. Foto: Mostphotos.com

Statlig garanti:

Internet för alla

Ministern: "Ingen ska lämnas utanför"

SVERIGE. På 1990-talet kallade politiker internet för en fluga. Nästan 20 år senare ges en statlig garanti som innebär internet för alla.

Av
Andreas Holm

För första gången införs en garanti att alla ska ha möjlighet till en internetanslutning på 10 Mbit/s. Den gäller för moderna kommunikationslösningar och även för en del hushåll och företag som idag saknar tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5 000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), i ett pressmeddelande.

Stöder ges för fast uppkoppling i en fast punkt och administreras av Post- och Telestyrelsen. Beslutet träder ikraft den 1 mars i år.

FÖRTYDLIGANDE: I en första version av artikeln framgick inte att förslaget rör hushåll som idag inte har tillgång till bredband via exempelvis mobilnät eller satellittäckning, som kan ge 10 Mbit/s redan i dag. Enligt PTS rör förslaget drygt 1100 hushåll och företag i Sverige som idag inte har tillgång till bredband på 10 Mbit/s. Om den som ansöker uppfyller förutsättningarna för att få ta del av åtgärden kommer PTS att upphandla en lösning.

FAKTA

De finns idag ett antal hushåll och företag som idag saknar tillgång till bredband med hastigheten 10 Mbit/s är enligt Post- och telestyrelsen spridda över större delen av landet. Det är dessa hushåll och företag som nu kommer att ha möjlighet att vända sig till Post- och telestyrelsen för att ansöka om stöd.

Stöd lämnas för den del av kostnaden som överstiger 5 000 kr upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5 000 kr.

Källa: Regeringen.se

Publicerad 22 January 2018 07:54