Bild från Hässleholm. Sveriges fulaste stad?

Bild från Hässleholm. Sveriges fulaste stad? Foto: Mostphotos.com

Hässleholm nominerad till Sveriges fulaste stad

Förening inte nöjd med arkitekturen i svenska städer

HÄSSLEHOLM. Föreningen Arkitekturupproret uppmanar människor att rösta fram Sveriges fulaste stad. En av de nominerade är Hässleholm.

Av
Maja Bergqvist

"Hässleholm består i princip enbart av fyrkantiga och tråkiga lådor. Det sägs att turisten som åker dit hinner se alla sevärdheter och sedan återvända hem med samma tåg som han kom med. Här går det bra att bo på grund av pendlingsmöjligheterna, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående."

Citatet är hämtat från föreningens hemsida.

Sigvald Freylander är ordförande i föreningen Arkitekturupproret. Han berättar om syftet bakom att be människor nominera städer i kategorin "Sveriges fulaste".

– Vi vill göra alla uppmärksamma på den försurning och förstörelse av arkitektur som sker i de svenska städerna. Det pågår en förstörelse av det allmänna rummet.

Sigvald Freylander säger att det pågår en positiv trend i Europa och nämner Tyskland, Polen och Frankrike som exempel. Han menar att det där till exempel byggs förorter på ett nytt sätt, byggnader med en arkitektur som människor trivs i och som de tycker är vackra. Han hoppas att utnämningen Sveriges fulaste stad ska kunna bidra till förändring även i Sverige.

Lars Johnsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Hässelholm och säger att det är trist att Hässleholm figurerar i ett så negativt sammanhang. Han menar att det finns så mycket positivt i Hässleholm som inte lyfts fram. Samtidigt har han viss förståelse för Arkitekturupprorets kritik.

– Jag vet att det revs en massa gamla byggnader på 60–70-talet. Det tycker jag är synd, men det var inte bara i Hässleholm som det skedde. Jag tycker också att det är synd att den gamla paviljongen revs och att nu även Hembygdsparken på Åkargatan ska rivas. Jag själv är väldigt förtjust i den gamla charmen.

Det är bostadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden som har hand om byggnadsärenden. Lars Johnsson spekulerar i att det förmodligen delvis rör sig om ekonomi, att det är billigare att bygga nytt utifrån färdiga mallar, att standardhus byggs för att hålla kostnaderna nere.

Vad vill du själv lyfta upp som det bästa med Hässleholm? Vad får man inte missa när man är där?

– Jag tycker att man ska ta på sig vandrarskorna och ta en tur kring Hovdala. Det är fantastiskt vackert där, speciellt i början av maj när bokträden slår ut. Sen kan man bada i Lursjön som är en av Sveriges finaste badsjöar.

Övriga nominerade städer är Borlänge, Västerås, Karlskoga, Oxelösund, Flen, Gävle och Södertälje. Omröstningen kommer att pågå fram till den 21 oktober. För att rösta, klicka här.

Publicerad 23 March 2018 00:00