Anette Ivarsson, som driver Arilds vingård, är positiv till att man nu eventuellt är ett steg närmare till att göra gårdsförsäljning tillåten.

Anette Ivarsson, som driver Arilds vingård, är positiv till att man nu eventuellt är ett steg närmare till att göra gårdsförsäljning tillåten. Foto: Martin Wingren/Arkiv

Riksdagen positiv till gårdsförsäljning av vin

Parti vill göra Skåne till försöksregion

SVERIGE/SKÅNE.

Under onsdagen sa riksdagen ja till ett utskottsinitiativ om att tillåta gårdsförsäljning. Men det betyder inte att det är fritt fram att köpa vin.

Att man röstade för utskottsinitiativet anses vara en signal till kommande regering om att det finns en majoritet som kommer att rösta ja om ett lagförslag om gårdsförsäljning tas fram framöver.

Det blev en jämn votering. 151 ledamöter röstade för förslaget och 140 emot. De borgerliga partierna, med stöd av Sverigedemokraterna, sa ja till förslaget, rapporterar Aftonbladet.

Liberalerna och Kristdemokraterna har tidigare varit emot gårdsförsäljning. Men nu har båda partierna ändrat sig, vilket gör att det nu finns en majoritet som är för gårdsförsäljning. Nuvarande regering och Vänsterpartiet ställer sig emot gårdsförsäljning av alkohol.

Efter beslutet till utskottsinitiativet säger den skånska Riksdagsledamoten Sofia Damm (KD) i ett pressmeddelande att hon, och partiet, hoppas att Skåne kan bli den region som blir först ut med gårdsförsäljning.

– KD Skåne har länge drivit frågan att göra Skåne till en försöksregion för gårdsförsäljning, därför tycker jag så klart att det är ett bra beslut som vi fattat i riksdagen idag, säger hon.

Hon tror även att gårdsförsäljning kan få positiva ekonomiska effekter i Skåne.

– Gårdsförsäljning gynnar skånskt näringsliv och skånsk ekonomi. Skånska vinodlare och bryggerier måste få en chans att sälja sina kvalitetsprodukter i mindre skala på sina gårdar och detta är ett steg i rätt riktning, säger Sofia Damm (KD).

På Arilds vingård, utanför Höganäs, har man länge hoppats på att gårdsförsäljning ska bli tillåtet.

– Vi planterade de första rankorna 2007 och hade en tanke om att det skulle komma till stånd en gårdsförsäljning ganska snart. Men det blev nej då. Nu verkar det dock ha mognat något och det känns givetvis jättebra om man nu är ett steg närmare till att säga ja till gårdsförsäljning, säger Anette Ivarsson som driver Arilds vingård tillsammans med Jonas Ivarsson.

Anette Ivarsson har en förhoppning om att gårdsförsäljningen ska bli tillåten inom ett år. I annat fall kan det bli problematiskt vad gäller vinvolymer.

– Våra rankor håller på att växa till sig och efter nästa skörd kommer vi att få betydligt mer vin över. Om inte gårdsförsäljningen kommer igång kommer det vara svårt för oss att sälja vårt vin. Då får vi titta på om vi kan sälja till fler restauranger eller kanske exportera vin. Kanske även titta på om vi kan sälja via fler än de tre Systembolagen vi gör i dag. Men det är inget som görs i en handvändning, säger Anette Ivarsson.

Publicerad 03 May 2018 09:35