Företaget har anmälts till Konsumentverket av ett sjuttiotal personer.

Företaget har anmälts till Konsumentverket av ett sjuttiotal personer. Foto: Skärmdump/Mostphotos.com

Kunder rasar mot företag – tar betalt för gratis tjänst

Malmöföretag "hjälper" till med utträde ur Svenska kyrkan

SKÅNE. Det Malmöbaserade företaget Accord Alliance LTD "hjälper" dig att gå ur Svenska kyrkan för 369 kronor. Att själv skicka in blanketten är helt gratis. Ett sjuttiotal personer har anmält företaget till Konsumentverket, bland annat för vilseledande marknadsföring.

Av
Anja Degerholm

"Hej NN (namn), du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kronor varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan!". Så lyder inledningen på ett sms som företaget skickat ut till svenska mobilnummer i hela landet, med en länk till sin hemsida.

Företaget Accord Alliance står bakom hemsidor som kyrkoskatt.se och skattamindre.se. Enligt hemsidorna har de en postboxadress Malmö. På hemsidan finns även ett telefonnummer angivet, men när man ringer detta får man besked om att telefonväxeln för tillfället är stängd. Istället hänvisas till hemsidan.

Det företaget "hjälper" sina kunder med är att skicka hem blanketten för utträde med ett frankerat kuvert. En blankett som kan skrivas ut gratis från Svenska kyrkans hemsida.

– Det kan tyckas konstigt, men generellt sett så får man ta betalt även för tjänster som annars är gratis. Men man måste vara tydlig med vem man är och vad tjänsten kostar, säger Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket.

Konsumentverket har fått in ett sjuttiotal anmälningar mot Accord Alliance.

– Det är många som har irriterat sig på att företaget skickar ut sms och tycker att det är spam. Det är bra att det anmäls till oss så att vi får kännedom om det och kan agera, säger Daniel Karfs.

Konsumentverket har hittills inte tittat närmare på företaget och dess marknadsföringsmetoder, och det inte säkert att anmälningarna leder till en utredning.

Daniel Karfs har ett par generella tumregler som man som konsument kan ha i bakhuvudet när det gäller tjänster på nätet.

– Det ska inte krävas några större ansträngningar för att hitta vad tjänsten kostar, och priset ska vara klart innan man ingår ett avtal. Det bör även finnas tydliga kontaktuppgifter till företaget, så att det är lätt att få tag i dem om man är missnöjd med tjänsten, säger Daniel Karfs.

Lokaltidningen har inte lyckats nå företaget för en kommentar, men till tidningen Dagen skriver företaget att de anser sig ha blivit utsatta för en "oerhört kränkande häxjakt" och kommer inte att ge vidare kommentarer till media. De förklarar den höga avgiften för tjänsten med att företaget har en stor marknadsföringsbudget.

Utträde helt gratis

På Svenska kyrkans hemsida finns information för den som är intresserad av utträde.

På hemsidan finns en blankett som man kan skriva ut själv och posta, eller lämna till sin församling.

Utträde måste göras före den 1 november för att inte behöva betala kyrkoavgift följande kalenderår.

Källa: Svenska kyrkan

Publicerad 06 May 2018 07:00