Behovet av donerad bröstmjölk är just nu stort.

Behovet av donerad bröstmjölk är just nu stort. Foto: Mostphotos.com

SUS i stort behov av donerad bröstmjölk

Mjölken kan rädda livet på de allra minsta

SKÅNE. Neonatalvården vid Skånes universitetssjukhus (SUS) efterlyser nyblivna mammor som kan donera bröstmjölk. Behovet är stort för att kunna förse de allra minsta barnen, födda i vecka 22–34, med livsnödvändig näring.

Av
Anja Degerholm

– Det är mycket ont om bröstmjölk till förtidigt födda barn just nu, berättar Marie Hassel, områdeschef för neonatalavdelningarna i Malmö och Lund.

Detta beror enligt Marie Hassel på att donationerna går i vågor, och eftersom mjölken bara håller i tre månader kan lagret bli tomt. Som nu. Det behövs också påfyllning för att klara sommarmånaderna.

För att donera bröstmjölk ska barnet vara äldre än en vecka, men yngre än tre månader. Donatorn måste uppfylla vissa kriterier, som till exempel att man inte snusar, dricker för mycket kaffe och att man överlag är frisk. På SUS hemsida finns mer information om hur man går tillväga.

För de för tidigt födda barnen är mjölken livsviktig.

– Ofta tar det ett tag för mamman att komma igång med sin egen bröstmjölksproduktion och de förtidigt födda barnen behöver större mängder mjölk än andra barn, det räcker inte med några droppar, säger Marie Hassel och fortsätter:

– Det finns ingenting som kan ersätta bröstmjölken, den är helt livsavgörande för de här barnen. Den räddar de facto liv – därför är donationerna så viktiga.

Alla som vill och kan donera mjölk uppmanas kontakta neonatalavdelningarna i Lund eller Malmö. Det går även bra att lämna på BB i Ystad.

Donera

För att kunna donera så ska barnet vara mellan en vecka till tre månader gammalt.

SUS lånar ut bröstpump och behållare. Mjölken ska frysas och fraktas i kylväska.

Vid varje donationstillfälle ska man helst lämna minst en liter mjölk, en symbolisk ersättning på 250 kronor per liter utgår.

För att donera, ring:

Lund och Ystad: 046-178438.

Malmö: 040-337687.

SUS hemsida finns mer detaljerad information.

Publicerad 17 May 2018 10:55