Moskéns lokaler totalförstördes vid helgens brand.

Moskéns lokaler totalförstördes vid helgens brand. Foto: Islamiska Kulturcentret

Efter moskébranden: Manifestation för religionsfrihet och tolerans

"Vi vill samlas för att säga nej till hat och rasism"

HÄSSLEHOLM. Efter helgens brand, då Islamiska Kulturcentret i Hässleholm totalförstördes, anordnas fredagen den 25 maj en manifestation för tolerans och religionsfrihet. Alla – oavsett religiös eller politisk tillhörighet – välkomnas.

Av
Anja Degerholm

– Vi vill samlas för att säga nej till hat och rasism i alla dess former, skriver Ismail Darragi, ordförande för Islamiska Kulturcentret, i ett pressmeddelande inför manifestationen.

Det var lördagen den 19 maj vid klockan 20.22 som larmet kom att föreningens lokaler i ett flerbostadshus på Finjagatan brann. Inom en halvtimme var branden släckt, men lokalen hade fått omfattande skador. Ingen person kom till skada vid branden, men flera lägenheter intill fick utrymmas på grund av spridningsrisken.

Polisen misstänker att branden varit anlagd och utreder därför händelsen som grov mordbrand. Det finns även misstankar om att det rör sig om ett hatbrott, att någon eller några tänd på moskén just för att det är en moské.

– När en person eller grupp angrips på grund av etnisk bakgrund, trosuppfattning eller sexuell läggning rubriceras det som hatbrott. Men huvudrubriceringen är fortfarande mordbrand, säger förundersökningsledaren Anders Svensson, till Kristianstadsbladet.

Manifestationen hålls på Stortorget i Hässleholm, fredag den 25 maj klockan 14–16. Alla är välkomna att delta, oavsett religiös eller politisk tillhörighet. I utskicket skriver föreningen att man särskilt välkomnar "de politiska partierna, de religiösa samfunden och de ideella föreningarna som representerar samhället och hässleholmarna och som har ett särskilt ansvar att stå upp för demokratins grundläggande principer".

För den som vill finns det möjlighet att hålla tal. Kan man inte närvara på plats går det även att visa sitt deltagande med ett kort skriftligt uttalande som konferencieren läser upp i talarstolen.

– Mordbranden mot Islamiska kulturcentret i förra veckan bevisar att tolerans och trygghet inte är några självklarheter i vårt Hässleholm. Nu måste samhällets goda krafter göra en tydlig markering för religions- och yttrandefrihet och mot hatbrott och politiskt våld, skriver Ismail Darragi.

Publicerad 25 May 2018 09:58