Nu ska tågen utrustas med vatten.

Nu ska tågen utrustas med vatten. Foto: Ida Asplund Ådahl

Efter trafikstrulet – nu utrustas tågen med vatten

Skånetrafiken satsar även på fler busslinjer i rusningstrafik

SKÅNE.

Efter det omfattande tågstrulet som har drabbat skånska resenärer på sistone ska Skånetrafiken ta fram lösningar för att förbättra resandet. Bland annat utrustar man tågen med vatten och satsar på fler bussar i rusningstrafik.

Senaste i förra veckan stod ett tåg still utanför Hyllie i Malmö. Tåget blev strömlöst och gjorde att luftkonditionering och högtalarsystem inte fungerade ombord.

Nu meddelar Skånetrafiken att man är "mycket bekymrade över de senaste veckornas trafikstörningar och hur resenärernas har drabbats". Nu får alla tåg vatten ombord och fem miljoner satsar man på flera busslinjer för att förstärka i rusningstrafik och bättre trafikinformation i realtid till resenärerna.

– Vi vill vara som bäst när trafiken går som sämst, därför kraftsamlar vi nu för våra kunder. Från och med den 1 juli kommer våra tåg ha vatten ombord i händelse av störning och vi har etablerat en daglig åtgärdsgrupp med fokus att få bort korta Öresundståg i rusningstrafik, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Skånetrafiken ska nu också förbättre trafikinformation i realtid. Under året kommer flera funktioner att lanseras, bland annat kommer Skånetrafiken-appen att meddela resenären om förändringar som kan påverka resan.

– Man kommer också i realtid att kunna se var bussen eller tåget är genom gps-position på alla bussar. Det gör att våra pendlare snabbt kan ta egna beslut vid händelser, för sin fortsatta resa, säger Linus Eriksson.

En satsning på fem miljoner kronor för att förstärka busstrafiken när det är fulla fordon vid rusningstrafik är ytterligare en åtgärd. Satsningen kommer bland annat gälla linje 100 Näset-Malmö, 146 Trelleborg-Malmö och linjerna 171 och 130 mellan Lund och Malmö.

Publicerad 25 May 2018 11:46