Foto. Mostphotos.com

Tänkte du grilla ikväll? – tänk om!

Grill- och eldningsförbud i hela Skåne

SKÅNE. Tänkte du fira in helgen med grillat och ett glas rosé? Då är det dags att tänka om. I alla fall om du planerade att tillaga din mat på allmän plats.

Just nu råder det nämligen eldningsförbud i hela Skåne. Det är alltså förbjudet att grilla i parker, på stränder och i skogen. Endast fasta godkända grillplatser samt utomhusgrillar i trädgårdar är på vissa håll tillåtna att använda.

"Och då med försiktighet och under eget ansvar", skriver Malmö stad på sin hemsida.

Det är det torra och varma vädret som ställer till det för alla sommarfirare. SMHIs brandriskprognoser pekar på stor risk för antändning och brandspridning i terrängen och grillförbudet, som baseras på de närmsta dagarnas prognos, kommer gälla tills vidare.

– Just nu råder det stor risk för skogsbrand ända upp till Dalälven. Så man bör vara försiktig när man eldar, säger Jon Järppland på SMHI.

Så försök hålla grillsuget i schack. Om man bryter mot förbudet kan det förutom att man startar en omfattande brand, även leda till åtal.

Vad betyder egentligen eldningsförbud?

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus – överhuvudtaget.

På vissa områden får du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall får du även använda av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Kontrollera alltid med din kommunen och länsstyrelsen om vad som är tillåtet där du befinner dig.

Räddningstjänst syd som omfattar Skånes sydligaste kommuner, varnar extra för de så kallade engångsgrillarna.

"Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld", skriver de på sin hemsida.

De uppmanar även rökare att vara uppmärksamma på hur och var de slänger fimpar.

"Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i väggren eller banvall".

Publicerad 25 May 2018 10:24