Foto: Christiaan Dirksen/Sanderflight

Vårdanställda i Skåne får bära kroppskameror

Även väktare ska kunna använda kamera

SKÅNE.

Vårdanställda ska få möjlighet att bära kroppskameror för ökad säkerhet. Det har Region Skånes styrelse beslutat. Men Socialdemokraterna är kritiska till beslutsunderlaget.

Åtgärden röstades igenom av Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna med hänvisning till att otryggheten ökat för personalen inom vården. Även väktare som arbetar på sjukhus och inom andra vårdenheter ska kunna välja att bära kroppskamera.

– Det är ett stort steg framåt. 2017 registrerades 2 963 händelser i de tre stora sjukhusförvaltningarna. Det är mer än åtta händelser om dagen. Av registrerade händelser på sjukhuset i Malmö gällde 79 procent stökig person samt hot och våld, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i ett pressmeddelande.

Men Socialdemokraterna är kritiska till siffrorna som beslutsunderlaget baseras på.

– Det sker ungefär 3 000 kontakter med väktare årligen i den skånska sjukvården. Vad kontakterna avser kan variera. Det handlar i många fall om hotfulla situationer, stök och bråk. Men det kan också handla om helt andra saker, så som att det är fel på olika funktioner inne på sjukhusen som dörrar exempelvis, säger Malin Tykesson, pressekreterare hos Socialdemokraterna i Region Skåne.

Enligt siffror från Region Skåne ska antalet inrapporterade incidenter rörande hot och våld inom regionen vara 232 stycken mellan januari-oktober 2017.

Kroppskameror har bland annat införts vid aktuen på privata S:T Görans sjukhus i Stockholm och resultatet har gort att Stockholms länslandsting går vidare på övriga sjukhus. Nu inför alltså Region Skåne också kameror.

– Personalen på akutmottagningarna utför ett viktigt arbete, men ett som ofta förbisett och ibland farligt. Jag tror att vi i nästa steg måste bygga på med att stänga sjukhusområdena för obehöriga på kvällar och nätter. Stödet även för dessa så kallade gated hospitals kommer att öka, säger Carl Johan Sonesson.

Publicerad 01 June 2018 10:17