Foto: Mostphotos.com

Många fall av fästingsjukan – trots torkan

"De fästingar som finns hittar lättare människohud att bita sig fast i"

SKÅNE. Trots indikationer på färre aktiva fästingar är anmälningarna av TBE nästan lika många som förra året.

Av
Maja Bergqvist

– Dels beror det på att vi fick in relativt många anmälningar i maj och juni, innan den extrema värmeböljan drog in. Sen tror vi att det också beror på att människor är ute mer i det varma vädret och är mer lättklädda. Det gör att risken att bli biten ökar. De fästingar som finns hittar lättare människohud att bita sig fast i, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

För att slippa risken att drabbas av TBE rekommenderar Marika Hjertqvist att man vaccinera sig om man ska vistas i de extra TBE-drabbade områdena. Vaccinet ger bra skydd. Annars gäller det att kolla sin kropp direkt när man kommer in efter att ha vistats ute i naturen.

Marika Hjertqvist säger att TBE-viruset sitter i fästingens spottkörtlar och kan överföra viruset direkt till människan. Boreliabakterien finns i fästingens magkanal och det kan ta uppemot ett dygn innan smittan överförs.

Fästingen sitter i regel på ett grässtrå och väntar på att ett djur eller en människa ska gå förbi. Men det kan dröja länge. Fästingen är känslig för torka och att sitta och vänta i den brännande solen är riskabelt.

Många fästingar gräver ner sig i jorden, men inte ens där kan det vara tillräckligt fuktigt. Efter denna sommar är det höga temperaturer och torka även i jorden.

– En del (fästingar) tar säkert risken och torkar bort i solen men de försiktiga kryper ner i marken. När det är torrt även där kan man tänka sig att även de försiktiga stryker med, säger säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, i en intervju till mitti.se.

Publicerad 05 August 2018 14:59