Nu släpper polisen ett inspelat samtal där en bedragare försöker att lura en äldre person. Obs, bilden är ett montage.

Nu släpper polisen ett inspelat samtal där en bedragare försöker att lura en äldre person. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

Så låter bedragaren – lyssna på när "banken" ringer upp

"Du är en stor jävla idiot"

SVERIGE. Knepen är många för att försöka lura dig att använda ditt bank-id och bankdosor för att komma över dina pengar. Bedrägeriförsöken via telefon blir allt vanligare och nu publicerar Polismyndigheten ett varnande exempel.

Av
Andreas Holm

Enligt polisen förlorar många sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Myndigheten uppmanar att du aldrig ska använda bank-id på uppmaning av någon okänd, speciellt inte någon som tar kontakt med dig via exempelvis telefon.

"Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.", skriver polisen på sin hemsida, där de nu publicerar ett exempel på hur en riktig bedragare låter vid ett samtal.

Bedragaren uppger sig att ringa från den "statliga" banken Swedbank Sparbankerna som representerar dotterbolaget Ica-banken. I samtalet berättar han att hårdvaran uppdaterats och det enda personen behöver göra för att få en ännu säkrare bank är att logga in med ett mobilt bank-id eller en bankdosa. I det här fallet gick bedragarna bet.

– Du är en stor jävla idiot, tror du att jag är dum i huvudet?, säger den uppringde personen.

– Tror du att jag skulle logga in och lägga ut mitt bank-id på nätet?, säger han för att sedan avsluta samtalet.

Här kan du lyssna på samtalet.

Publicerad 02 November 2018 08:15