Skåne är ett av de fem län i landet med minst antal kyrkliga begravningar.

Skåne är ett av de fem län i landet med minst antal kyrkliga begravningar. Foto: Mostphotos.com

Skåne ett av länen med minst antal kyrkliga begravningar

Forskare: "Att vi fått ett större inslag av andra religioner i landet ger ett avtryck"

SKÅNE. Vid sekelskiftet begravdes nära 88 procent av alla avlidna inom Svenska kyrkan. Den siffrar har sjunkit drastiskt. Nu visar kyrkans egen statistik på den lägsta siffran någonsin.

Av
Andreas Holm

Endast 72,9 procent av alla som dog förra året begravdes inom Svenska kyrkan. Det är en minskning från 74,3 procent under 2016.

– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne begravs något färre människor inom Svenska kyrkan jämfört med 2016, 72 procent, och är ett av de fem län med minst antal kyrkliga begravningar. Men i en del kommuner visar siffrorna tvärtom. I både Kävlinge kommun (+ 6,7 procent) och Osby kommun (+ 3 procent) begravdes fler inom Svenska kyrkan än 2016, medan kyrliga begravningar minskade markant i Örkelljunga (från 96,3% till 79,4), Perstorp och Åstorp. Högst andel begravningar har enligt statistiken gjorts i Osby, Tomelilla och Hörby, minst antal i Malmö och Landskrona.

I början av 2000-talet begrävdes nära 88 procent av alla avlidna inom Svenska kyrkan. Sedan 2015 har den minskande trenden tagit fart på nytt, efter att legat stilla sedan 2010. Enligt Siren genomförs lägst andel kyrkliga begravningar i vissa invandrartäta stadsdelar i storstadsområdena.

– Här är också andelen medlemmar i Svenska kyrkan relativt låg. Läget är ett helt annat i många glesbygdskommuner där de flesta människor är födda i Sverige. Förankringen till kyrkan är också av tradition starkare på landsbygden, säger Andreas Sandberg till Nyhetsbyrån Siren.

Flest kyrkliga begravningar genomfördes i Norrbotten och Västerbottens län, med i snitt över 82 procent, medan minst antal begravningar genomfördes i Stockholms län, omkring 62 procent.

Statistiken från Svenska kyrkan baseras på antalet begravningar från kyrkobokföringssystemet och uppgifter om avlidna från Statistiska centralbyrån, SCB.

Fakta: Begravningar

    66 938 personer begravdes inom Svenska kyrkan ifjol. Det är lika med 72,9 procent av alla avlidna.

    I Malå och Överkalix begravdes samtliga avlidna ifjol inom Svenska kyrkan. Andelen var lägst i Sundbyberg och Vaxholm med 55 procent.

    De som inte ingår i Svenska kyrkans siffror kan ha haft en borgerlig begravning, en begravning inom något annat trossamfund eller ingen ceremoni alls.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Publicerad 03 November 2018 06:00