Pär Cederholm lokalområdespolischef i Hässleholm är nöjd med gårdagens insats.

Pär Cederholm lokalområdespolischef i Hässleholm är nöjd med gårdagens insats. Foto. Åsa Borglin/Scanpix Ritzau

Polisen: "Det är ingen fyrverkeripjäs han har detonerat här inne"

"Det är samma mekanism som vid händelsen i Trollhättan"

HÄSSLEHOLM. Dagen efter detonationen på Tekniska skolan är lokalpolisen nöjd med insatsen. Polisen kommer under dagen att hålla sig synlig kring skolan och på stadens gator för att skapa trygghet.

Av
Jon Loman

Det har varit en lugn natt för polisen i Hässleholm. Skolan som på torsdagsmorgonen drabbades av ett sprängdåd hade vid midnatt säkrats av bombskyddet. Avspärrningarna hävdes och lokalerna lämnades åter till kommunen.

Skolan kommer dock att fortsätta vara stängd under fredagen.

– Skolan skulle försöka ordna med nya lokaler så de skulle kunna hålla sin julavslutning i dag, jag har inte hör var än, men vi vill gärna finnas på plats då, säger Pär Cederholm lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

Polisen kommer under dagen att vara så synlig som möjligt i staden och då särskilt i området kring Tekniska skolan.

– Vi vill skapa trygghet och visa att vi finns där ute. Personer som sett saker brukar gärna återvända platsen för händelsen och då ska vi finnas där om man har något att berätta, säger Pär Cederholm.

Mannen som på torsdagsmorgonen greps i samband med detonationen är nu anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Men mer information om den misstänkta eller sprängladdningen vill eller kan polisen inte lämna ifrån sig.

– Vem vet vad som skulle kunnat hända om vi inte fått stopp på honom, det är ingen fyrverkeripjäs han har detonerat här inne. Det är samma mekanism som vid händelsen i Trollhättan, kanske inte samma modus eller motiv men det är det här med att någon går in i en skolbyggnad med syfte att skada andra, säger Pär Cederholm.

När det gäller gårdagens insats är han framförallt nöjd med samarbetet mellan polisen och kommunen.

– Det finns väldigt mycket handlingskraft i kommunen och vi har i princip haft öppna dörrar mellan varandra under gårdagen. Nu kommer den här händelsen att präglas mycket av att det gick så väl som det gjorde men nu vet vi att samarbetet fungerar nästa gång något händer, säger Pär Cederholm.

Publicerad 21 December 2018 10:04