Bara 19 procent av svenskarna kan tänka sig att dra ned på flygandet för miljöns skull.

Bara 19 procent av svenskarna kan tänka sig att dra ned på flygandet för miljöns skull. Foto: Mostphotos

Många positiva till klimatuppoffringar – men få vill dra ner på flygresor

"Den typen av beslut blir för svåra eller för stora"

SVERIGE.

Svenskarna är villiga att göra uppoffringar för klimatets skull. Men bara 19 procent är beredda att flyga mindre, enligt en färsk undersökning.

67 procent av svenskarna vill fortsätta med källsortering och en fjärdedel kan tänka sig att dra ner på elanvändning eller gå över till att använda mer grön el. Men däremot är det bara kring 19 procent som kan tänka sig att flyga mindre för att minska klimatpåverkan, rapporterar Göteborgsposten.

– Det är klart att jag gärna sett att fler engagerat sig när det gäller utsläpp och energiåtgång. Det känns ibland som att den typen av beslut blir för svåra eller för stora. Källsortering går bra, men sedan tar det stopp, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till tidningen.

Undersökningen, som gjorts av Europeiska investeringsbanken, visar att yngre personer boende i EU är mer positiva än äldre EU-medborgare till olika slags klimatåtgärder. Enligt undersökningen är svenskarna bästa på återvinning och kvinnor är mer positiva til detta än män. 48 procent av svenskarna föredrar också så långt det är möjligt att köpa livsmedel som är lokalt odlad. 30 procent kan tänka sig att åka kollektivt medan 28 procent är beredd att cykla.

Publicerad 10 January 2019 07:00