ANNONS

Isaberg i Hestra – Vinterparadiset runt hörnet

För många som bor lite söderut i Sverige – i Halland, Skåne eller Småland – är Isaberg, eller Hestra, ett namn som klingar bekant och säkert skickar goda känslor ut i kroppen. Strategiskt beläget strax norr om Gislaved, nordväst om Värnamo inom bekvämt räckhåll för en dagsutlykt för stora delar av södra Sverige är man en älskad och välbesökt plats på vintern.

I Isaberg startade man med skidsport redan 1936 – ett år efter Åre. Det är inte för inte man kallar sig för Smålandsfjällen och man har en lång och gedigen tradition av skidåkning som man värnat om och bevarat. Men man har också har sett en vidare potential och idag har Isaberg utvecklats till ett alldeles unikt erbjudande. Från att har varit ett berg med en knapp handfull backar är man idag en komplett vintersportort med en lång rad aktiviteter under årets alla säsonger. På samma plats erbjuds det utförsåkning, snowboardåkning och Mountainbike åkning på södra Sveriges bästa MTB banor. Här finns en höghöjdsbana och en hinderbana och du kan också testa på Segway Adventure. Lagom till sommaren 2019 är det dags att klippa bandet till Isabergs senaste tillskott.

Årets nyhet – sommarrodel, öppnar till sommaren.

Årets nyhet – sommarrodel, öppnar till sommaren. Foto: Isaberg

– Det blir en sommarrodelbana på räls; tight och brant med tvära kurvor där man når en maxhastighet på 40 km/h. Det blir en hejdlöst rolig, hisnande och äventyrlig upplevelse, säger Louise Söderlund som är vd på Isaberg.

I Hestra erbjuder man 11 välpreparerade och varierade pister.

I Hestra erbjuder man 11 välpreparerade och varierade pister. Foto: Isaberg

Skidåkning på hög nivå

Isaberg är södra Sveriges största skidanläggning med backar i flera väderstreck. Totalt erbjuder man 11 välpreparerade nedfarter och totalt 8 liftar varav 2 är stolliftar. Här finns allt från grön till svart pist där den svarta slalombacken till och med är homologiserad vilket betyder att den är godkänd för elitnivå – till exempel SM.

Hestra är utförsåkning för hela familjen.

Hestra är utförsåkning för hela familjen. Foto: Isaberg

Barnens och barnfamiljernas favoritställe

I och med det geografiska läget är man också lite av en första utmaning och en plantskola för blivande skidåkare. Isaberg är en ideal plats för barnfamiljer och många är vi som en gång tagit klivet utför på riktigt i de småländska fjällen. Här erbjuds nu allt från pulkaåkning och absolut nybörjaråkning i backen bredvid – där man tar sig upp igen via ett enkelt åkband – till familjebackar och SM-backe. Här är det lätt att hålla ihop och ha uppsikt över gänget eller familjen och är man inte i pisten så möts man på restaurangen eller vid någon grillplats eller i grillkåtan för en bit gott i backen.

Gott om utrymme för små och nybörjare.

Gott om utrymme för små och nybörjare. Foto: Isaberg

Tradition och lärande

Över tid har man utvecklat en plats som är klippt och skuren för såväl erfarna åkare som barnfamiljer och här finns alla svårighetsgrader och alla bekvämligheter inom räckhåll. Ett tiotal skidlärare står till tjänst och när det gäller boende så finns det en camping och en stugby med stugor på mellan 40 och 157 kvadrat (12 personer), totalt 350 bäddar. Så oavsett om man är själv, ett par, en familj eller ett kompisgäng som vill komma upp och hänga över helgen, så har man ett kalasfint boende med dusch, kök, bastu och torkskåp, alldeles i anslutning till backarna.

– Vår uppgift blir i många fall att så ett frö hos den yngre åkaren och hos nybörjaren (för man behöver inte vara liten för att vara nybörjare). Till oss kommer det dagligen gäster som aldrig stått på ett par skidor tidigare. Många av dem kommer att älska skidåkning och går sedan vidare och utvecklar sig – både hos oss och på andra skidanläggningar i och utanför Sverige, säger Louise Söderlund.

Här hyr du snabbt och enkelt den senaste utrustningen.

Här hyr du snabbt och enkelt den senaste utrustningen. Foto: Isaberg

Åktider och utrustning

Att ha gott om liftar är en nödvändighet när man ska kunna erbjuda en bra dag i backen. I synnerhet när man får ta emot så mycket besökare som man gör på Isaberg.

– När man åker skidor vill man ju verkligen åka, och inte lägga tiden på att stå i liftköer dagarna i ända. Vi har gott om nedfarter och hög liftkapacitet vilket ger mycket åktid. Då blir det roligt och meningsfullt, säger Louise Söderlund och fortsätter:

– Sedan har vi extremt stor kapacitet när det gäller skiduthyrning och pjäxuthyrning och det ska alltid gå att komma hit och få sin utrustning på plats. Under högsäsong kan vi lätt klä på upp till ett par tusen personer med skidor och pjäxor på en dag. Det enda man egentligen behöver ha med hit är kläder och ett gott skidåkarhumör.

Utmaningar, puls, avkoppling och sköna stunder – i Hestra.

Utmaningar, puls, avkoppling och sköna stunder – i Hestra. Foto: Isaberg

Starten för skidsäsongen har gått

Som alla skidorter är Isaberg beroende av snö. Och snö får man. Antingen från himlen eller via den armada (50 stycken) av snökanoner som står redo att skapa underlag i backarna. Oftast – och det är förstås det bästa – får man snö både uppifrån och från kanonerna.

– Med den snöproduktionskapacitet vi har är vi i praktiken helt självförsörjande på snö även om det inte kommer en flinga från himlen. Så länge det är kallt nog. Minus 3 grader behöver vi för att dra igång snöproduktionen, säger Louise och fortsätter:

– Inför säsongen 2019 slog vi upp portarna den 22 december klockan 09.00. Därefter har vi fortsatt att öppna upp nedfarter efterhand.

Skidåkning, brädåkning och mycket mer för din perfekta skidsemester.

Skidåkning, brädåkning och mycket mer för din perfekta skidsemester. Foto: Isaberg

Öppet för åkning

Oavsett om du kommer till Isaberg över dagen, över en helg eller kanske en vecka – så är det en helhetsupplevelse som väntar dig. Från skiduthyrning till liftar, backar, skidlärare, restaurang, grillplatser och såklart – boendet.

Från starten den 22 december har man öppet alla dagar och liftarna är igång vardagar 9.00-16.00 och helger 9.00-17.00. Givetvis erbjuder man även kvällsåkning. Torsdagar och fredag tar man ett kort break efter stängning för att preparera och pista om – sedan kör man på igen mellan 17.30 och 21.00. Passa på att testa södra Sveriges största skidanläggning i vinter.