"Vi behöver få en bättre matchmiljö utan gormande eller kränkande behandling. Barn ska få spela fotboll i lugn och ro", säger Jörgen Berggren, domaransvarig i Skånes fotbollförbund. Foto: Mostphotos, Privat

Skånes FF satsar på matchvärdar – men inför inget krav

Domaransvarig: "Behöver få en bättre matchmiljö"

SKÅNE. Skrikande föräldrar och tränare har fått många unga domare att sluta. Dessutom skapar den hätska stämningen en otrygghet under ungdomsmatcherna. Nu vill Skånes fotbollförbund att fler matchvärdar utbildas. Idag utnyttjar många föreningar inte möjligheten som funnits sedan 2012.

Av
Andreas Holm

– Vi behöver få en bättre matchmiljö utan gormande eller kränkande behandling. Barn ska få spela fotboll i lugn och ro, säger Jörgen Berggren, domaransvarig i Skånes fotbollförbund.

Sedan 2012 har de skånska föreningarna erbjudits att utbildas i ett så kallat matchvärdspaket, där matchvärdar utbildas i Skånes FF (Skåne fotbollförbunds) värdefrågor. Matchvärdens roll kommer vara att hålla koll så stämningen inte urartar och vara ett stöd för domaren.

Under förra året lyftes frågan igen efter att flera personer reagerat på hur publik eller ledare agerat mot motståndare eller domare. En del unga domare har valt att sluta efter en allt för aggressiv stämning under särskilt ungdomsmatcher.

Under en match i Ystad förra sommaren blev en ung domare påhoppad under matchen och fick höra flera svordomer riktade mot honom och hans beslut var "åt helvete". Efter matchen uppmärksammades händelsen av Jenny Björkqvist, som arbetar för Skåneidrotten i Ystad, något som bland annat Ystads Allehanda rapporterade om.

"Jag stannade upp, gav honom en kram och frågade hur det var fatt, frågade honom varför han var ledsen, fast jag trodde jag visste svaret", skrev hon på sin Facebooksida kort efter matchen.

– Sådant ska absolut inte få förekomma. Samtidigt är det inte ett stort problem om man ser till hur många matcher som spelas och hur få incidenter som anmäls. Vår uppfattning är att det till stor del är en bra miljö ute på matcherna. Visst kan det vara stökigt och jag tror det finns ett mörkertal, förutom de händelser vi får kännedom om, men det spelas tusentals matcher varje år utan problem, säger Jörgen Berggren.

Samtidigt menar han att det är bra att händelserna uppmärksammas. Förutom att erbjuda föreningar att utbilda matchvärdar så genomförs även "Grönt kort", en ledarutbildning för föreningar med barn upp till 12 år.

– Syftet är att prata om våra värdegrunder, att ledare, föräldrar och tränare tänker till en extra gång hur man beter sig under matcher och träningar.

Svenska fotbollförbundet har sedan tidigare en nolltolerans mot hot och våld på och omkring fotbollsplaner i Sverige. Jörgen Berggren påpekar att det är upp till föreningarna att ta del av de utbildningar och hjälp som förbundet har.

– Det är föreningarnas ansvar att se till att publik, ledare och föräldrar uppför sig. Samma sak gäller för Malmö FF i allsvenskan, som för mindre föreningar. Görs en anmälan för exempelvis hot eller hätsk stämning är det föreningen som drabbas med böter. Min förhoppning är att föreningarna nyttjar de utbildningar vi har fått att stärka sig själva, säger han.

Funderar ni på att införa krav på matchvärdar för att undvika problem under matcherna?

– Frågan har diskuterats, men det är svårt. Ställer vi ett krav måste någon kontrollera att det följs, något vi idag inte har resurser till. Samtidigt tror jag inte problemen försvinner av något som är påtvingat, utan det är bättre vi diskuterar ämnet, utbildar och helt enkelt sköter oss bättre för barnens bästa. Förhoppningsvis slipper vi då att införa ett krav i framtiden.

Publicerad 14 January 2019 06:00