Domen föll under torsdagen i Norrköpings tingsrätt.

Domen föll under torsdagen i Norrköpings tingsrätt. Foto. Mostphotos.com

Två skåningar dömda i härvan kring Högskolefusket

20-årig lundabo får 3,5 års fängelse

LUND/HÄSSLEHOLM/NORRKÖPING. Genom avancerad teknik bistod männen bakom fusket studenter med rätt svar på Högskoleprovet samtidigt som de skrev provet i salar runt om i hela Sverige. Idag dömdes tre av de huvudåtalade till fängelse, däribland en 20-årig lundabo.

Den 20-åriga lundabon benämns av tingsrätten som en av huvudmännen bakom det omfattande fusket som pågått under flera år och som omsatt miljoner. Han döms till fängelse i tre år och sex månader för för grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran, skattebrott och grovt skattebrott.

Även en Hässleholmsbo döms till villkorlig dom och böter för att ha använt sig av fusket under provet.

Tingsrätten slår i sin dom fast att de tre huvudmännen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen, som möjliggjort avancerat fusk på det nationella högskoleprovet. Verksamheten har i huvudsak drivits via internet och har bland annat innehållit marknadsföring, säljbrev och prislistor.

"Fusket har genomförts med avancerad teknisk utrustning som möjliggjort de rätta provsvaren till fuskarna direkt i utrustning placerad inne i örat", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten ska verksamheten pågått i tre år och omsatt miljonbelopp, då ett stort antal personer betalt betydande summor för att få höga resultat som gjort det möjligt att ta sig in på utbildningar de annars inte kommit in på.

Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där istället fuskarna gått före.

Nu ställs höga krav på myndigheten att förbättra säkerheten så att liknande fusk inte kan ske i framtiden.

– Beredskapen och förståelsen för den tekniska utvecklingens möjligheter i kriminella sammanhang, samt en uttunande lojalitet med institutioner och gemensamma samhällsfunktioner ställer höga krav på myndigheter att anpassa sin verksamhet mot de nya förutsättningarna, säger ordföranden i målet Lars Gunnar Lundh.

Publicerad 17 January 2019 16:25