Villa- och radhusägare kan få hämta sin post vid gemensamma postutlämningsplatser i framtiden.

Villa- och radhusägare kan få hämta sin post vid gemensamma postutlämningsplatser i framtiden. Foto: Mostphotos.com

Förslag:

Flytta brevlådor till gemensam postutlämningsplats

"Får finna sig i att behöva ta sig ett antal meter för att hämta sin post "

SVERIGE. Post- och telestyrelsen, PTS, funderar på att boende i enskild fastighet i tätorten ska flytta sina brevlådor till ett gemensamt postutlämningsställen inom bostadsområdet. Detta efter krav från Postnord.

Av
Andreas Holm

– Som villaägare får man finna sig i att behöva ta sig ett antal meter för att hämta sin post vid en gemensam samlingsplats för brevlådor istället, en så kallad lådsamling. På landsbygden är det här inget konstigt, säger Emma Maraschin, på enheten för posttillsyn, till SVT.

Orsaken till förslaget är att brevmängden minskar och att postleverantörerna då måste få möjlighet att effektivisera sina verksamheter menar PTS. De boende ska själva få vara med och bestämma var postlådorna ska placeras, men kommer få bekosta lådorna själva.

– Postutdelningen är inte skattesubventionerad, den ska bära sig själv. Tänker man efter lite tror jag många kan hålla med om att det är rimligt att gå några meter för att hämta sin post, på en färdväg där man ändå rör sig varje dag. Det här kan också vara bra för miljön, säger Emma Maraschin.

Publicerad 22 January 2019 06:00