Foto: Polisen

Polisen vill ha din hjälp med att lösa gamla mord

Petar Grujic mördades mitt på gågatan

SKÅNE. Sexårige Emil Rittbo sköts ihjäl av en flyende rånare i Hörby. Petar Grujic mördades kallblodigt bland flanerande männsikor mitt på gågatan i Malmö. Två av flera kalla fall där polisen nu ber allmänheten om hjälp.

I december släppte polisen infomation om 15 ouppklarade mord i region Syd. Nu presenterar myndigheten ytterligare en omgång kalla fall där man hoppas på allmänhetens hjälp.

– Vi är mycket tacksamma för alla som tar sig tid att kontakta oss och lämna information i förhoppning att dessa brott skall klaras upp och så att anhöriga till brottsoffren kan få en förklaring till vad som har hänt. Utan den hjälpen har polisen ett mycket svårare arbete. Från de anhöriga till offren har vi fått enbart positiv respons på vårt arbete, de är också tacksamma för engagemanget från allmänheten, säger Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i region Syd, i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns det cirka 130 fall av ouppklarade mord eller dråp i regionen. Och de blir fler för varje år som går. Orsaken är att mord eller dråp som begåtts efter den 1 juli 1985 aldrig prekriberas.

– Vi är mycket nöjda med responsen vi fått på den omgång av kalla fall som publicerades i december 2018. En handfull av de inkomna tipsen kommer att leda till konkreta åtgärder från vår sida, allt från förhör med personer till olika kriminaltekniska undersökningar, till exempel med kriminalsökhund. Vi har varit i kontakt med nästan alla som har kommit in med tips till oss, säger Bo Lundqvist.

Den som har information om fallen kan kontakta polisen på kalla.fall-region.syd@polisen.se eller ringa 114 14 och be att få bli kopplad till Polisens kontaktcenter (PKC) i region Syd.

Nedan följer en kort presentation av fallen som inträffat i Skåne:

Bengt Kronbert

Foto: Polisen

Ålder: 49 år.

Brottstid: Fredagen den 8 april 1994 runt klockan 20.30.

Brotts- eller anträffandeplats: Östra Fäladsgatan 4B i Malmö, Skåne.

Omständigheter: Överfölls i ett trapphus och avled senare till följd av sina skador.

Carl-Erik Björkegren

Foto: Polisen

Ålder: 73 år

Brottstid: Sågs senast onsdagen den 1 juni 1994.

Brotts- eller anträffandeplats: Sågs senast i sin bostad på Höganäsvägen 96 i Viken, Skåne.

Omständigheter: Känd finansman som försvann spårlöst. Har aldrig återfunnits och polisen utgår från att han blivit mördad. Sista livstecknet från honom är på eftermiddagen den 1 juni då han talade i telefon med en anhörig. En person som var anställd som butler av finansmannen har varit högintessant i utredningen, men är formellt inte misstänkt.

Emil Rittbo

Foto: Polisen

Ålder: 6 år.

Brottstid: Torsdagen den 9 december 1993 runt klockan 17.15.

Brotts- eller anträffandeplats: Tvärgatan i Hörby, Skåne.

Omständigheter: Två banker i Hörby blev rånade den aktuella dagen. När gärningsmännen flydde råkade de köra på en privatbil där Emil och hans pappas befann sig. Pappan förstod inte att det rörde sig om rånare och följde efter flyktbilen för att ta registreringsnumret. Efter en knapp kilometer stannade fordonet. Föraren steg ur och avslossade flera skott mot den efterföljande bilen. Pojken träffades och avled av sina skador.

Julian Wysoczanski

Foto: Polisen

Ålder: 53 år.

Brottstid: Anträffades onsdag den 25 juli 2001.

Brotts- eller anträffandeplats: Rögla Byaväg i Ystad, Skåne.

Omständigheter: En kamrat larmade polisen sedan han åkt förbi vännens gård och noterat att fönster och dörrar till huset stod öppna samtidigt som Julian Wysoczanski saknades. Grannarna hade inte sett honom på flera dagar. Däremot hade man observerat att någon eldade på gården och att det luktade illa.

När polisen undersökte platsen anträffades flera brandplatser, vid en av dessa hittades benrester som visade sig tillhöra Julian Wysoczanski.

Morgan ”Molle” Blomgren

Foto: Polisen

Ålder: 37 år.

Brottstid: Sågs senast tisdagen den 23 februari 1999 runt klockan 15.00.

Brotts- eller anträffandeplats: Sågs senast på Granitgatan i Helsingborg, Skåne.

Omständigheter: Anmäldes försvunnen lördagen den 27 februari 1999. Sista kända livstecknet från var på eftermiddagen tisdagen den 23 februari 1999 då han befann sig på Granitgatan i Helsingborg. Blomgren var medlem i det grovt kriminella mc-gänget Hells Angels men hade kort innan försvinnandet uteslutits. Kroppen har aldrig återfunnits men polisen utgår från att det rör sig om ett mord.

Niklas Elmberg

Foto: Polisen

Ålder: 20 år.

Brottstid: Anträffades onsdagen den 2 oktober 1991 runt 17.00.

Brotts- eller anträffandeplats: Anträffades utmed väg 16 i närheten av Fjelie, Skåne.

Omständigheter: Fredagen den 27 september 1991 var Niklas tillsammans i Lund. Vid tvåtiden på natten cyklade han mot föräldrahemmet i Bjärred, men kom aldig fram. 20-åringens föräldrar kontaktade polisen på söndagen. Den 2 oktober hittades Elmberg mördad i ett dike utmed väg 16 i närheten av Fjelie.

Petar Grujic

Foto: Polisen

Ålder: 62 år.

Brottstid: Torsdagen den 7 juli 2005 klockan 14.05.

Brotts- eller anträffandeplats: Södergatan i Malmö, Skåne.

Omständigheter: Grujic var en del av Malmös undre värld. Han satt och fikade på en uteservering på gågatan när en person steg fram och sköt honom på nära håll. Gärningsmannen har sprungit i riktning mot Gustav Adolfs Torg.

Sven-Erik Svärd

Foto: Polisen

Ålder: 65 år.

Brottstid: Måndagen den 23 november 1998 mellan klockan 00.30 - 02.00.

Brotts- eller anträffandeplats: Planteringsgatan 12 i Åstorp, Skåne.

Omständigheter: Svärds son larmade polisen på natten om att fadern, som var vapenhandlare, blivit skjuten av två maskerade män. När polis anlände hittades Svärd på golvet i ett av bostadens rum. Hans liv gick inte att rädda.

Ture Edvinsson

Gården där Ture Edvinsson hittades mördad.

Gården där Ture Edvinsson hittades mördad. Foto: Polisen

Ålder: 71 år.

Brottstid: Anträffades torsdagen den 2 mars 1995 runt klockan 19.50.

Brotts- eller anträffandeplats: Lilla Bjälkabygget 1339 i Örkelljunga, Skåne.

Omständigheter: Dök aldrig upp till en inplanerad aktivitet. En bekant blev orolig och begav sig till Edvinssons bostad där han anträffade honom död. Mordet har troligtvis inträffat mellan klockan 15.00 - 19.50 torsdagen den 2 mars 1995.

Ulrika Åkesson

Foto: Polisen

Ålder: 28 år.

Brottstid: Anträffades fredagen den 27 juli 2001 runt klockan 10.00.

Brotts- eller anträffandeplats: Mellersta Stenbocksgatan 45 B i Helsingborg.

Omständigheter: Kollegorna blev oroliga sedan Ulrika Åkesson aldig kommit till arbetet. Föräldrarna kontaktades och åkte hem till bostaden där de anträffade henne mördad i sin säng. Det senaste bekräftade livstecknet är torsdagen 26 juli klockan 21.19. Då hade Åkesson precis lämnat Helsingborgs-Festivalen i centrala Helsingborg och ringt ett telefonsamtal.

Vinny Tamjidi

Foto: Polisen

Ålder: 32 år.

Brottstid: Sågs senast lördagen den 9 april 2011 runt klockan 13.00.

Brotts- eller anträffandeplats: Sågs senast på Norrbäcksgatan 34 i Malmö, Skåne.

Omständigheter: Vinnys anhöriga anmälde honom försvunnen sedan de inte sett till honom på nästan en vecka. Kort före försvinnandet hade Tamjidi fått ett telefonsamtal och lämnade hemmet. Anhöriga såg honom hoppa in i en bil, sedan dess är han försvunnen. Polisen hanterar ärendet som ett mord.

Marek Wrobel

Foto: Polisen

Ålder: 26 år.

Brottstid: Anträffades onsdagen den 9 november 1994 klockan 12.30.

Brotts- eller anträffandeplats: Anträffades vid Hovdalafältet i Hässleholm, Skåne.

Omständigheter: Den polske medborgaren anlände med färja till Ystad på kvällen den 6 september. En kamrat reste med honom. Männen har enligt vittnen samma kväll tagit sig till Hässleholm. Senaste kända iakttagelserna av männen är gjorda i Hässleholm vid lunchtid onsdagen den 7 september. Kamraten återvände till Polen kort därpå, men utan Marek Wrobel. Onsdagen den 9 november hittade en privatperson hans kropp i närheten av Finjasjön. Kroppen var i dåligt skick och tros ha legat på platsen under en längre tid.

Ali Abdulrahman

Foto: Polisen

Ålder: 26 år.

Brottstid: Torsdagen den 25 december 2014 klockan runt 20:00.

Brotts- eller anträffandeplats: Västanforsgatan 21 i Malmö, Skåne.

Omständigheter: Sköts ihjäl på en svartklubb. Wael Ben Abdullah och Amim Boali är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Wael Ben Abdullah och Amim Boali är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta på sannolika skäl misstänkta för mordet på Ali Abdulrahman.

Wael Ben Abdullah och Amim Boali är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta på sannolika skäl misstänkta för mordet på Ali Abdulrahman. Foto: Europol

Publicerad 24 January 2019 10:49