Nu kommer röstningssystemet i Melodifestivalen att förändras.

Nu kommer röstningssystemet i Melodifestivalen att förändras. Foto: Mostphotos

Röstning ändras i Melodifestivalen – åldersgrupper ska synliggöras

"Vi har lyssnat på tittarna"

SVERIGE.

Efter publikpåtryckningar ändras nu röstsystemet inför årets omgång av Melodifestivalen. Röstdeltagarna som använder appen för att rösta ska från och med i år ålderskategoriseras.

Inför årets Melodifestivalen ändras röstningssystemet. Alla appanvändare ska delas in i sju olika tittargrupper som baseras på ålder, de som röstar via telefon hamnar i en åttonde tittargrupp.

Samtidigt försvinner möjligheten att rösta via sms. Hjärtat som syns i tv-rutan kommer att visa engagemanget bland de olika tittargrupperna och av dem som är extra engagerad i realtid. Men alla åldersgrupper kommer fortsatt att ha lika stort inflytande i röstningen.

Anledningen till att man gör förändringen är att många upplever det som att det är barn som till störst del påverkar resultatet i Melodifestivalen. Men enligt arrangörerna går det att se ett annat mönster.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius, i ett uttalande.

Även i tv-rutan kommer det att bli förändringar. Hjärtat som syns i bild kommer att bulta baserat på mängden röster som kommer in och kommer även att växla färg baserat på den tittargrupp som är mest engagerad. Det kommer att gå att telefonrösta även om sms-möjligheten försvinner.

Så här kommer det att gå till:

Så här ser tittargrupperna ut (syns i hjärtat i tv-rutan)

Grön: 3-9 år

Turkos: 10-15 år

Blå: 16-29 år

Lila: 30-44 år

Rosa: 45-59 år

Röd: 60-74 år

Orange: 75+

Telefon (ingen färg)

Deltävling 1-4:

Varje tittargrupp delar ut samma antal poäng (43). Fördelat på skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Andra chansen:

Varje tittargrupp delar ut en poäng till den som fått flest röster i varje duell. Blir det oavgjort i någon duell räknas istället antal röster.

Finalen:

Varje tittargrupp delar under en deltävling ut 58 poäng, baserat på skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Åtta internationella jurygrupper delar dessutom ut ytterligare 58 poäng var, baserat på samma poängskala. Bidraget som får flest poäng vinner Finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Publicerad 24 January 2019 07:00