"Det var verkligen bara för att vi var uttråkade på en historielektion och då hade vi ett skämt att vi skulle ta Skåne tillbaka för att återställa Danmarks storhet. Och då gjorde vi det till ett evenemang på Facebook", säger eleverna. Foto: Ritzau Scanpix

Då tar dansken tillbaka Skåne: "Ska inte längre vara i skuggan av Sverige"

Elever hade tråkigt på lektion

SKÅNE. Enligt ett evenemang på Facebok ska Danmark ta tillbaka Skåne den 10 februari. Flera tusen människor har redan anmält sitt intresse. "Vi var uttråkade på en historielektion", säger initiativtagarna.

"Danmark har allt för länge varit underordnat den svenska nationen, och detta är en skamfläck på Danmarks historia och nationalkänsla. Vi ska inte längre vara i skuggan av Sverige, och därför tar vi tillbaka det som rättmätigt tillhör oss. Skåne. Stå med oss i kampen för att förena Danmark och leda oss tillbaka till vår storhetstid".

Så lyder beskrivningen av evenemanget på Facebook. Det uppmärksammade inlägget illustreras med en karta föreställande Danmarks gränser fram tills freden i Roskilde 1658.

I skrivande stund har 7 600 personer anmält att de tänker delta i invasionen.

Bakom det uppmärksammade evenemanget står gymnasieeleverna Karla Bay Sten och Eva Jin Valbjørn. I en intervu med tidningen Vice berättar de att allt började med en tråkig historielektion.

– Det var verkligen bara för att vi var uttråkade på en historielektion och då hade vi ett skämt att vi skulle ta Skåne tillbaka för att återställa Danmarks storhet. Och då gjorde vi det till ett evenemang på Facebook.

Den som oroar sig för att Skåne ska invaderas av pölsevagnar i varje gathörn kan dock vara lugn.

– Vi överväger för närvarande att åka till Skåne på dagen för att placera ut en dansk flagga. Men nej, vi hoppas inte att folk förväntar sig att vi faktiskt kommer invadera Skåne.

Vill du komma till evenemanget? Klicka här.

Publicerad 31 January 2019 10:32