Snapphanen var välkänd i hela Sydsverige och sköts av en helt oerfaren jägare.

Snapphanen var välkänd i hela Sydsverige och sköts av en helt oerfaren jägare. Foto: LÄNSSTYRELSEN

Sköt Snapphanen med sitt livs första skott under jakt

Medelålders Lundabo döms för jaktbrott

LÖNSBODA/LUND.

Lundabon, som är i 40-årsåldern, var på sitt livs första jakt och sköt sitt första skott mot vad han trodde var en räv. Skottet var perfekt och med det dödade han den berömda vargen Snapphanen. Nu får han 25 000 kronor i böter och villkorligt för jaktbrott.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Vargen som gick under namnet Snapphanen lyckades bli rikskänd under sin livstid. De allra flesta vargarna håller till norr om Dalälven, men Snapphanen skapade sig ett eget revir i gränslandet mellan Skåne, Småland och Blekinge. Den var inte särskilt skygg och gjorde ingen större skada på tambodskap, därför var det inte aktuellt med skyddsjakt på den.

Lundabon som nu dömts tog sin jaktlicens 2015 och var på sin allra första jakt den 16 augusti 2018. Han posterades i ett jakttorn och efter en stund hörde han hur det prasslade i buskarna. Han fick en glimt av djuret och såg att det var rött, vilket gjorde honom övertygad om att det var en räv.

30 sekunder senare kom djuret fram och jägaren såg att det var riskfritt att avfyra ett skott eftersom det bara mark som kulfång. Han tryckte av och djuret försvann. Några minuter senare berättade hans jaktkollegor att de hittat djuret dött - och att det var en varg.

Jaktlaget ringde direkt till polisen och mannen var förtvivlad över det inträffade. Han tänker aldrig mer jaga och har avyttrat sina vapen. Mannen åtalades för grovt jaktbrott, vilket det nästan alltid blir när det gäller varg eftersom det är ett så hotat djur.

Publicerad 29 March 2019 09:57