En analys från Kemikalieinspektionen visar att barnleksalen ”squishy” ger ifrån sig ämnen som kan leda till irritation i ögon och luftvägar.

En analys från Kemikalieinspektionen visar att barnleksalen ”squishy” ger ifrån sig ämnen som kan leda till irritation i ögon och luftvägar. Skärmdump: Youtube

Disney krävs på svar om farlig barnleksak

Kan bli aktuellt med ett försäljningsförbud

SVERIGE. Konsumentverket har tidigare varnat för den populära leksaken som kan utgöra en kvävningsrisk för småbarn. Nu visar en analys från Kemikalieinspektionen att ”squishyn” även gett ifrån sig ämnen som kan leda till irritation i ögon och luftvägar. Nu krävs flera återförsäljare, bland annat Disneys svenska filial på svar.

Av
Andreas Holm

– Vi har sett att leksaken finns kvar till försäljning hos några av de här företagen och det kan finnas andra försäljningskanaler som vi inte känner till, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen till Nyhetsbyrån Siren.

Konsumentverket gick i fjor ut med en varning om det omåttligt populära leksaken som kunde ”utgöra en kvävningsrisk” och rekommendera att barn under tre år inte skulle leka med squishies.

Förra året rapporterade även den danska Miljöstyrelsen om de farliga ämnena i leksaken. Det ledde till ett försäljningsstopp i många butiker i Danmark. Kemikalieinspektion har nu låtit göra tester på squishies en rad svenska återförsäljare, bland annat i Malmö och Stockholm. Resultatet: de leksaker som testats uppfyller inte de lagstadgade kraven.

"Samtliga squishies som vi lät testa avgav ämnen som medför en ökad risk för att irritation av ögon eller luftvägar uppkommer när ett barn är i nära kontakt med en squishy, till exempel om barnet luktar på den, använder den som ett gosedjur och sover med den nära ansiktet.", skriver Kemikalieinspektionen efter sina analyser.

Nu krävs svar på om leksaken fortfarande finns till försäljning och hur många som redan sålts.

– Beroende på de svar vi får kan det i nästa steg bli aktuellt med ett försäljningsförbud. Vi kommer också att rapportera vidare uppgifter till ett EU-gemensamt system för farliga produkter, det är därför vi vill få reda på hur många leksaker som sålts, säger Frida Ramström till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 04 April 2019 10:26