Foto: Anticimex/Büro Jantzen

Trendbrott – därför minskar sanerandet av ohyra på väggen

Skadedjursexpert: "Bättre och effektivare metoder"

SKÅNE.

I flera år har saneringarna av vägglöss ökat i hela landet. Men nu är trenden bruten. Anledningen? Ökad medvetenhet och förebyggande åtgärder tros vara två viktiga faktorer.

Det handlar om de här obehagliga krypen så små att vi nästan måste kisa för att kunna se dem. Men när vi väl spanat in ohyran vill vi inget hellre än att få bort dem.

Och under de senaste tio åren har det gjorts en massa insatser i landet för att få bort dem.

16 359 saneringsinsatser mot vägglöss genomförde Anticimex i Sverige under 2018, vilket är en ökning med 36 procent jämfört med 2014. Men, om man istället jämför med siffrorna för 2017 så sanerade företaget sex procent mindre under 2018 jämfört med 2017.

Och tittar vi på siffrorna för vårt län, så minskade saneringarna mot vägglöss med 14,5 procent under 2018 jämfört med året innan i Skåne.

En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag

Från att för tio år sedan inte sanera vägglöss alls har Anticimex saneringar ökat med mellan 5 och 20 procent varje år under den senaste femårsperioden. Men nu är alltså trenden bruten. Man kan ställa sig frågan varför?

– Anledningen till att saneringarna minskat i år beror förmodligen på bättre och effektivare saneringsmetoder. En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett skriver uttalande till media.

Men utvecklingen skiljer sig åt i landet. I nio av Sveriges 21 län ökar å andra sidan antalet saneringar. Här sticker Västmanlands län ut. Här ökade saneringarna med hela 31 procent under 2018 jämfört med 2017, när Skåne under samma period alltså minskade sina insatser 14,5 procent.

Och dessvärre sprids vägglössen till nya platser. Numera drabbas inte enbart bostäder, hotell och vandrarhem av den inkräktande ohyran. Den senaste tiden har även tåg, båtar och flygplan fått saneras från dem.

Påsktips

Storhelgen närmar sig och då reser många bort. Här nedan tipsar Anticimex om hur du ska tänka för att slippa få med ohyran hem:

Innan resan

· Packa i rätt sorts väska. Välj en med hårt skal som plast eller metall, och undvik resväskor tillverkade av tyg.

· Ta reda på hur vägglusen ser ut, så du kan skilja den från andra småkryp som många misstar för vägglus.

Tips för att undvika vägglöss på resan

· Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

· Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

· Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

· Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

· Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.

· Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Publicerad 04 April 2019 07:00