Foto: Arkivbild

Anmäler vården efter flera misslyckade ryggoperationer

"Har inte behandlat mig som en människa"

SKÅNE. Sedan 2014 har personen genomgått tre ryggoperationer som alla misslyckats. Sedan dess har patienten levt med ständig smärta. Nu har en anmälan skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Av
Andreas Holm

Samtliga operationer utfördes av en privat vårdgivare i Skåne. Efter det tredje ingreppet i oktober förra året fick patienten från nordöstra Skåne en kraftig smärta och ett läckande bandage. Sjukhuset bad då personen kontakta sin vårdcentral. Enligt anmälan ska smärtorna blivit värre och patienten fick uppsöka akutvård. Patienten fick senare blodiga kräkningar, leversvikt och förlorade mycket blod.

I sin anmälan riktar patienten stark kritik mot ansvarig läkare, som personen menar inte har tagit smärtorna på allvar utan endast skrivit ut smärtstillande i små mängder.

Vid ett återbesök på ortopeden vid SUS Malmö ska patienten fått bekräftat att operationen förra året misslyckats och fick medicin som hjälpte mot smärtorna. Patienten menar också att det framgår att hen tackat nej till en fjärde operationen, vilket inte stämmer enligt anmälan. Där skriver patienten att "jag var rädd för en annan operation".

Personen påtalar en rad felaktigheter som läkare från både sjukhus och vårdcentraler noterat i journalen.

"Inte en enda gång har några av dessa vårdenheter frågat mig hur medicinen fungerar för mig, hur jag mår eller behandlat mig som en människa som verkligen lider av smärta", skriver patienten i anmälan.

Inspektionen för vård och omsorg svarar på anmälan att de avslutar ärendet utan utredning då "vårdgivaren inte har fått möjlighet att besvara klagomålet." IVO skriver även att de förutsätter att vårdgivaren kontaktar anmälaren "snarast och får ett svar."

Publicerad 26 April 2019 06:00