Jägarna och markägarna ska samarbeta för att hålla vildsvinsstammarna under kontroll och borta från grödorna.

Jägarna och markägarna ska samarbeta för att hålla vildsvinsstammarna under kontroll och borta från grödorna. Foto: Thomas Möller/Mostphotos.

Jägare ska stötta lantbrukare mot vildsvins förstörelse

"Det handlar om att hjälpa varandra"

SKÅNE.

Vildsvin orskar inte sällan kostsamma skador på växande grödor. För att komma till bukt med bekymret startas nu Vildsvinshjalp.nu av Svenska Jägareförbundet. "De lantbrukare som behöver hjälp med att skydda sina grödor ska enkelt kunna få hjälp", säger jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson.

Av
André Kvist

Tanken är att lantbrukare som inte klarar av att vakta åkrar eller motta bort djuren med andra metoder ska kunna vända sig till jägarna för att få hjälp. I en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) presenterade visade det sig att vildsvin är ansvariga för skador på lantbruk på 1,56 miljarder kronor 2015.

– Lantbrukaren behöver bara gå in och fylla i ett formulär på webbsidan vildsvinshjalp.nu. Därefter ordnar förbundet att han kommer i kontakt med en jägare som kan hjälpa till, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Förbundet har byggt upp en beredskapsorganisation i alla län med etablerade stammar av vildsvin. Förhoppningen är att initiativet ska minska frustrationen hos drabbade lantbrukare och stärka dialogen mellan jägare och markägare.

– Varken lantbrukaren eller jägarna ska betala något. Det handlar om att hjälpa varandra. Lantbrukaren bör hjälpa till att med skapa så bra förutsättningar för jägaren som möjligt, det kan handla om jakttorn eller att se till att det finns öppningar i grödorna så att det går att skjuta vildvin. Jägarna ställer upp och vaktar åkrarna.

Det finns drygt 300 000 vildsvin i Sverige enligt SLU.

Det finns drygt 300 000 vildsvin i Sverige enligt SLU. Foto: Mostphotos.

Då vildsvin rör sig över stora områden som omfattar många gårdar och markägares egendomar är det även viktigt att dessa personer samarbetar med varandra.

– Samarbetet är ofta en förutsättning för att kunna förvalta vildsvinen på ett effektivt sätt, säger Jesper Einarsson.

Publicerad 26 April 2019 09:09